През м. октомври 2017 г. в читалище „Просвета” с. Маноле, общ. Марица се проведе Информационен хепънинг „Глобално отговорни”, част от МИКЦ „Младежка зона – активни и креативни”, изпълняван от Асоциация „Голям брат Голяма сестра – България” и финансиран по Национална програма за младежта на Министерство на младежта и спорта. Обучението бе поредното от редица тренинги, проведени в гр. Пловдив и на територията на община „Марица” в рамките на МИКЦ „Младежка зона – активни и креативни”.

Целта на хепънинга бе да запознае младите хора от с. Маноле и други населени места от Общината с понятието Глобална отговорност, както и със 17-те Цели за устойчиво развитие на ООН. Тъй като темата назрява в обществото, все повече млади хора се интересуват от нея и търсят допълнителна яснота и осведоменост.

Участниците в хепънига бяха представители на разширената целева група. Те бяха селектирани чрез онлайн апликационна форма. Най-напред младежите се запознаха едни с други с цел създаване на групова динамика. Преди да бъдат въведени в същността, бе проучена тяхната информираност по темата, която варираше в различни граници.

Младежите бяха запознати с особености на цялостната работа и структурата на ООН, след което се пръстъпи към детайлно разглеждане на Целите за устойчиво развитие. Бяха презентирани няколко кратки видеа, както и промоционалното видео за Целите и Градска игра „Глобално отговорни” на Димитър Фердинандов – доброволец към Асоциацията и ютюбър. Така вече въведени в темата, участниците изиграха няколко кратки игри за запознаване с Целите, след което трябваше да си изберат Цел и да споделят какви действия могат самите те в ежедневието си да предприемат, за да подпомогнат постигането й.

Информационният хепънинг завърши с частичното провеждане на Градска игра „Глобално  отговорни”, създадена от доброволците към организацията за отбелязване на 12-ти август – Международния ден на младежта. Младежите бяха разделени на няколко отбора, като преминаха през няколко пункта и трябваше да разрешат задачи и казуси,  свързани с някои от Целите. Така те придобиха повече знания за тях, като си изградиха представа и за провеждането на играта.

По време на хепънинга участниците бяха запознати с МИКЦ „Младежка зона – активни и креативни”, неговите дейности, както и с националните програми за младежта на Министерство на младежта и спорта. Младежите получиха рекламни и информационни материали за МИКЦ „Младежка зона” и за Целите за устойчиво развитие.

В края на събитието участниците изразиха задоволството си от включването си и споделиха, че се чувстват по-информирани и готови да станат по-активни граждани.

Categories: Новини

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *