На 19-и, 20-и и 21-ви октомври се проведе първото обучение за доброволци в Кампания “Първи срещи”.

Кампанията има за цел да създаде екип от доброволци, които ще работят с децата и младежите от няколко институции от затворен тип в град Пловдив по метода “връстници обучават връстици”. С помощта на неформални методи, те ще ги запознаят с човешките права, ще ги информират по теми като сексуално образование, превенция на агресията и езика на омразата. Чрез Кампанията ще се повиши самоосъзнаването на младежите в неравностойно положение що се отнася до неприкосновеността на емоционалния им и физическия свят, както и ще се развие способността им да разпознават връзки, в които потенциално би могло да възникне насилие.

По време на първия ден участниците се запознаха помежду си, както и с идеята за Кампанията и нейните цели. Те се упражняваха да работят в екип и се запознаха по-подробно с уменията за общуване. Фасилитатор бе Лена Карналова, Изпълнителен директор на Асоциацията.

През следващите дни д-р Радосвета Стаменкова, Изпълнителен директор на Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве (БАСП) направи въведение в метода “връстници обучават връстници” и даде отправни точки в здравното и сексуално образование.

Categories: Новини