На 18 и 19 март 2019г. в Брюксел се проведе партньорска среща, организирана от „European Center for Evidence-Based Mentoring”, в която взеха участие над 60 представители на менторски организации, университети и изследователски центрове, компании и политици от цяла Европа. Изпълнителният директор на Асоциация „Голям брат Голяма сестра – България” Лена Карналова присъства на срещата и представи текущото състояние на менторския сектор в България

Събитието имаше за цел да подкрепи и засили комуникацията между практиците, изследователите и отговорните за вземане на решения лица в областта на менторството, както и да стартира застъпническа инициатива на европейско равнище. В двудневната програма на срещата бяха представени успешни практики за измерване на резултатите от различни менторски програми, за подобряване на ефективността и качеството на менторските услуги, както и за иновативни он-лайн базирани менторски инструменти. Експерти от различни департаменти на ЕК и ЕП представиха пред участниците политики и стратегии, свързани с насърчаване, развитие и финансиране на менторски инициативи в общоевропейски контекст. По време на дискусиите бяха обсъдени и идеи за нови широкомащабни проекти за въвеждане на единни европейски стандарти за предоставяне на менторски услуги, разработване на политически документи и лобистки инициативи.

След края на официалната програма, някои от участниците се срещнаха със свои национални представители в европейските институции. Г-жа Карналова посети ЕП и се срещна с евродепутата Г-н Светослав Малинов, с който дискутираха възможностите за по-широко прилагане и признаване на менторската програма „Голям брат Голяма сестра” в училищата в България. За втори път г-жа Карналова се срещна и с Г-жа Светлана Стоилова – сътрудник на евродепутата Г-жа Ева Майдел , с която бяха обсъдени бъдещи съвместни инициативи в рамките на проекта „Образование България 2030″.

По време на посещението си в Брюксел, Г-жа Лена Карналова се срещна и с директора на European Volunteer Center Г-жа Габриела Сивико, която насърчи кандидатурата на Асоциация „Голям брат Голяма сестра – България” за член на тази мрежа и отправи покана за участие в няколко предстоящи събития, свъразни с промоцирането на доброволчеството и менторството на европейско ниво.

Categories: Новини