Между 8-ми и 14-ти май 2019 се проведе тренинг за младежки работници “Learn to Live Together”, финансиран по Ключова дейност 1 на Програма “Eразъм +”, изпълняван от Асоциация “Голям брат Голяма сестра – България” в партньорство с 11 страни.

40 участници от България, Гърция, Турция, Румъния, Литва, Азербайджан, Египет, Йордания, Грузия, Португалия, Македония и Хърватска се включиха в обучението, което се състоя в хотелски комплекс “Беркут”, с. Брестник, Пловдив.

Основната идея на проекта бе да тества в международна среда програма за мултипликатори в образование по човешки права, която се фокусира върху изграждане на мир, социални кохезионни процеси, равноправие между половете, междукултурна толерантност, борба с дискриминацията и властващите стереотипи, екстремизма и речта на омразата сред младите хора. Главен обучител бе Габриела Божков от Македония, като в програмата бяха включени и няколко гост-лектора

В първите дни от тренинга, участниците се запознаха помежду си чрез различни игри за запомняне на имена и споделяне на интересни истории. В отделна активност те споделиха и своите очаквания, страхове и принос към предстоящото. Бяха запознати с проекта, неговите цели и мотиви за осъществяването му.

По време на сесия, водена от г-н Хени Амин – основател на египетския партньор “Better World Foundation”, на участниците бе презентирано видео с историята на човешките права, след което те проведоха дискусия по темата за спазването им към днешен ден и състоянието им в различните страни и части на света. Те дефинираха областите, в които биха искали да повишат знанията си и тези, в които вече имат знания и биха могли да ги споделят с останалите. Младежките работници сформираха свои дефиниции на човешките права, включени във Всеобщата декларация за правата на човека на ООН, които представиха пред групата. Освен това те избраха правата, които са най-ценните за самите тях и определиха средата, от която се нуждаят, за да могат да съществуват.

На следващия ден участниците имаха възможност да работят върху стереотипите и предразсъдъците, които съществуват в техните общества и чрез игра да изразяват съгласието си или несъгласието си с различни твърдения. Упражнението прерасна в дискусия, където основен фокус бе поставен върху равенството между половете, което бе плавен преход към темата на един от гост-лекторите – Рада Еленкова от Фондация “Джендър алтернативи”. Тя засегна въпросите за джендър равноправието, стереотипите в ролите на мъжа и жената в обществото и политиката, представи различни данни за състоянието им. Темата силно вълнуваше участниците, които активно изразиха своите виждания. Денят завърши с игра, в която младежките работници бяха разделени на два отбора, които трябваше да “спасяват света”, изкоренявайки по едно нарушение на човешките права.

Тренингът продължи с игра на асоциации, в която участниците бяха разделени на три отбора и трябваше с помощта на мимики, жестове и рисунки да обяснят на съотборниците човешки права, така както са дефинирани във Всеобщата декларация. Играта имаше състезателен дух, тъй като отборът с най-много познати права в рамките на 30 мин. бе победител. Следващите сесии от деня бяха посветени на влиянието на медиите, медийните манипулации и социалните мрежи. Участниците имаха отборна задача да създадат няколко заглавни страници на вестници на базата на случайни предоставени снимки от различни медии с фокус състоянието на човешките права. По-късно същият ден те трябваше да открият публикации в социалните мрежи, които отразяват стереотипи, предразсъдъци или нарушения на човешки права, след което да «реагират» спрямо тях чрез различни емотикони. Младежките работници продължиха да борят несигурната онлайн среда чрез ролева игра, в която всеки бе потребител във форум за футбол и притежаваше идентичност, описана на лист на гърбовете им, за която те не знаят. Всеки «потребител» бе обект на реч на омразата от страната на останалите на базата, на която трябваше да отгатне своята идентичност.

За да придобият по-добра представа за ежедневните предизвикателства на хората с увреждания, участниците бяха поставени в техните обувки, като трябваше да се придвижват със завързани очи, следвайки единствено насоките от своите «зрящи» партньори в играта.

За да илюстрират, че промяната започва на местно ниво, представителите на 12-те страни, идентифицитаха най-често срещаните нарушения на човешките права и прояви на дискриминация в техните локални общества, като след този процес на преден план излезнаха няколко нарушения/видове дискриминация, които преобладават във всички участващи страни. Разделени отново на отбори, те трябваше да съствят проекти, които да реализират на местно ниво, с които да минимизират или елиминират тези прояви. Проектите бяха оценени по различни критерии от своебразно жури от обучителите и фасилитаторите, а най-добрите получиха награди. По-късно същият ден гост лектор бе гл.ас. Огнян Койчев, който постави задача на участниците да обрисуват своята визия за полицая – пазител на човешките права.

Всеки работен ден участниците завършваха с рефлексия, като трябваше да съставят своя филмова лента с най-важните за тях моменти, наученото, чувствата си след всеки изминал ден и т.н. След вечерите те организираха междукултурни вечери, по време на които представяха свои храни, напитки, традиционни танци, разиграваха куизове и показваха интересни видеа и снимки от страните си.

През последния пълен ден от тренинга, младежките работници имаха шанса да посетят Пловдив, като денят започна с визита в Общинска фондация «Пловдив 2019», където им бе представена инициативата Европейска столица на културата от екипа на фондацията в лицето на Франц Кадири, Тони Станкова и Петя Терзийска. Те разясниха и защо Пловдив избира “Заедно” за свое мото, позовавайки се на мултиетническото население в града. През останалата част от деня, участниците посетиха емблематични места в града, а следобед се завърнаха в хотелския комплекс за връчване на сертификатите “Youthpass” и парти за довиждане.

Участниците отпътуваха със завишена мотивация за промяна, нови приятелства и обещание за последващи срещи.

Categories: Новини