Вчера, на 14.11.2019 г. в Представителство на Европейската комисия в България, бе официално обявено създаването на Гражданско обединение “Равни БГ” – коалиция от 30 граждански организации от цяла България, работещи за защита правата на човека. Асоциация “Голям брат, Голяма сестра – България” е член на коалицията, която е плод на усилия в рамките на една година.

Координатор на Гражданско обединение “Равни БГ” е Български фонд за жените / Bulgarian Fund for Women, чийто директор – Надежда Дерменджиева, даде старт на дискусията „Демокрация и човешки права днес“, в която се включи г-н Рой Сауми, представител на Европейската мрежа на фондациите (NEF) и на Civitates – инициатива за солидарност и демокрация в Европа, с чиято подкрепа се осъществява създавенето на коалиция. В дискусионнич панел участваха още Юлиана Методиева, председател на Сдружение за човешки права „Маргиналия“, Маргарита Спасова, председател на УС на Форум за глокална промяна, и Стела Ковачева от СНЦ „Образование и бъдеще“.

Поздравителен адрес бе изпратен от г-н Томислав Дончев, заместник министър-председател на Република България.
Със специални видео обръщения се включиха още г-жа Мари Арена, евродепутат и председател на подкомисията за права на човека (DROI) в Европейския парламент и г-жа Дженифър Крофт, заместник-председател по права на човека от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (OSCE).

Categories: Новини