Автор: Надина Чолакова

Мисия: Доброволец на асоциация Голям брат, голяма сестра
Само преди няколко дни – на 5-ти декември, отбелязахме Международния ден на доброволеца
Асоциация “Голям брат, голяма сестра” България, отбеляза празника в събота със скромна „церемония“ по награждаване на своите активни, всеотдайни, дългогодишни и дебютиращи доброволци. Асоциацията е част от международна мрежа, която се занимава с доброволчество в няколко различни направления, като младежки инициативи, неформално обучение и обучения по програма Еразъм. Но най-голямата им мисия и основна дейност е менторската програма за деца в неравностойно положение, деца без родители или такива с поведенчески проблеми.
Всеки ментор има свой по-малък “брат” или “сестра”, с които се срещат в неформална обстановка в продължение на година. Идеята е, чрез личния пример и приятелска подкрепа, да се помогне на детето да повярва в себе си. Менторската програма е мисия и лична кауза. Изисква се голямо сърце и много любов към децата. А моята най-голяма изненада по време на награждаването на доброволците, беше, че най-малкит ментор е едва на 14 години.
Всъщност голяма част от доброволците са ученици от известни пловдивски гимназии и студенти, които са решили да посветят част от своето свободно време, за да бъдат полезни на обществото. Някои от тях са ментори, някои обучители, някои участват в уъркшопи с децата от КСУ “Олга Скобелева”, а други провеждат обучения в училищата свързани с Целите за устойчиво развитие на ООН. Звучи доста вдъхновяващо, нали. А още по-вдъхновяващо беше да видя всички тези млади хора на едно място. А и не само млади. Там възрастово ограничение няма. Въпреки, че програмата е насочена към насърчаване на младежта към доброволчество, в асоциацията приемат всеки, който иска да допринесе с нещо за каузата, организацията или да сподели своя опит.
Самото събитие също беше организирано от доброволците. Сценарият и всички “номинации” бяха измислени и написани от самите доброволци, които се бяха постарали да внесат много смях и добро настроение у гостите на събититето и в същото време да разкажат за дейностите на членовете на организацията.
Замислих защо едни млади хора биха отделили от собственото си време за някаква кауза. Но съдейки по собственият си опит и общуването с доброволците, аз виждам много плюсове. Чрез доброволчество може да развиеш своя потенциал, да участваш активно в гражданското общество, да излезеш от своята зона на комфорт, да бъдеш полезен, а най-хубавото е, че можеш да срещнеш приятели.
Всеки, който иска да научи повече за организацията и нейната дейност, може да се свърже с тях по Фейсбук – Big Brothers Big Sisters of Bulgaria Association или да си уговори среща с координатора за град Пловдив – Юлия Петкова. Тя не само ще ви разкаже много интересни неща, ще ви въведе в атмосферата на асоциацията и в каузата на доброволчеството. Защото да правиш добро е мисия.