*Текстът е взаимстван от DC News

29 деца от Kомплекса за социални услуги „Олга Скобелева“ намериха своите по-големи братя и сестри в лицето на пловдивски доброволци. „Работата по проект „Порастваме заедно“ не беше малко“, разказа директорът на Асоциация „Голям брат, Голяма сестра – България“ Лена Карналова. Резултатите от него Лена и екипът й отчетоха точно за празниците.

 

По думите й основната цел на „Порастваме заедно“ е да направи по-лесен пътя на децата от институцията към живота чрез поредица от менторски срещи, психологическо консултиране и творчество, а най-важното е, че 29 деца вече имат своите по-големи братя и сестри.

 

„Една година и половина мина неусетно. Времето е напълно недостатъчно за изграждане на навици, каквито липсват у тези деца„, сподели на свой ред Ивана Вълчинова – психолог, ангажиран по проекта. „Тези деца винаги очакват нещо да им се даде, нещо да им се донесе, да получават подаръци.“ Добри резултати в това направление, обаче, не липсват – няколко 15-годишни девойки вече са поели по пътя на промяната и дори работят почасово извън ангажиментите им в училище.

 

Друг голям проблем е неспособността на тези деца да изразяват доверието си. В случая на помощ дошла традиционната менторска програма на „Голям брат, Голяма сестра“, която е и коронната дейност на Асоциацията. Близо 70 доброволци пожелали да са ментори, от тях останали около 40. Следва: напасване на двойките, обучение на доброволците, поставяне на конкретните цели, които братята и сестрите трябва да постигне.  „Децата се радваха, приеха с открити сърца факта, че ще имат някой, който да съпреживява с тях“, сподели координаторът към проекта Юлия Петкова.

 

И ако предишни години доброволците към „Голям брат, Голяма сестра“ са предимно млади хора, тази година тенденцията се е обърнала. „Младите идват с ентусиазъм, но прегарят бързо. Сега водеща е групата на по-зрелите хора, хора със семейства, отгледали деца и имащи какво да дадат на обществото. На конкретната целева група и трябват точно такива доброволци“, коментира Карналова.

 

И все пак най-малкото момиченце в групата получило най-младия доброволец за своя по-голяма сестра.

„Рисувахме, хапвахме, разхождахме се, сподяляхме общи интереси. Тя е преживяла е много, а е толкова позитивно дете. Облива ме с обич, щастлива е, а аз й се радвам“, разказа впечатленията си Галена.

 

Краят на проекта, обаче, не е край на работата за „Голям брат, Голяма сестра“, през новата година Лена и доброволците й влизат и в дом за деца „Княгиня Мария – Луиза“. „Като цяло има промяна в доброволческата картина. Виждам, че хората са готови да се включат, имат тази потребност, трябва им само малко помощ, за да бъдат насочени„, обобщи Карналова.

 

“Порастваме заедно” се изпълнява от Асоциация “Голям брат Голяма сестра – България” с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски социален фонд.