Между 21-ви и 24-ти ноември 2021 г. в Париж, Франция се състоя третата партньорска среща по проект „Mentor Your Future“. Срещата между партньорите бе първата, осъществена на живо от стартирането на проекта през септември 2021 г. “Mentor Your Future” има за цел да насърчи менторството сред студентите във висшите учебни заведения и да работи за включването на менторски програми в академичните практики и програми в страните-участници.

Проектът е финансиран с подкрепата на Европейската комисия чрез Ключова дейност 2 на програма “Еразъм+” и се изпълнява от нидерладския университет NHL Stenden в партньорство с Асоциация „Голям брат, Голяма сестра – България“, AFEV – Франция, Универистета в Никозия, Coordinadora Mentoria Social – Испания и ACEEU – Германия. Домакини на третата партньорска среща бяха AFEV – Франция.

Срещата имаше за цел да проследи напредъка на интелектуалните продукти (ИП), разработвани от консорциума, а именно ИП1 – Обучение за студенти-ментори в развитие на трансверсални компетенции; ИП2 – Статегически гид за менторство в университетите; ИП3 – Уеб платформа за онлайн обучение и обмен и ИП4 – Мотивационни дни.

По време на визитата, представителите на партньорите имаха възможността да се запознаят по-подробно с работата на домакинстващата организация AFEV. Работната програма включваше и онлайн среща с френския евродепутат Илана Сикюрел, която е застъпник за менторството на европейско ниво, както и посещение във френското Министерство на висшето образование, където партньорите се запознаха с политиките на френските университети спрямо насърчаване на менторството сред студентите и признанието на придобитите умения. Визитата предвиди и посещение в университета Créteil, който използва собствена платформа за самооценка на придобитите умения у студентите от доброволчество. Любопитен момент от работната програма бе посещението на “Chez Phiphi” – т. нар.  „third place” – младежко пространство, което студенти могат да посещават свободно, за да учат, да се социализират или да се срещат с техните по-малки приятели от менторски двойки.

По време на визитата представителите на партньорските организации обсъдиха и възможността за надграждане на проектните идеи след финализиране на “Mentor Your Future” през 2023 г. и съвместна работа по нови проекти.

Тази публикация отразява само личните виждания на нейния автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в нея информация.

 

 

Categories: Новини