На 15-ти и 16-ти април 2022 г. в Дом на културата “Борис Христов”, гр. Пловдив се състоя Национална среща на ученическите съвети, организирана от Асоциация “Голям брат, Голяма сестра – България” . В срещата се включиха над 100 участика от цялата страна – представителите на ученически парламенти и съвети, директори, учители, педагогически съветници, представители на неправителствени организации, алица, отговорни за сформиране на политики в областта на образованието и младежта.

Ето как премина двудневната Национална среща на ученическите съвети 200:

‼️ Ден 1. Официално откриване на Националната среща на ученическите съвети, проведена на 15 и 16 април 2022 г., в гр. Пловдив.

Срещата откри Dimitar Ferdinandov, инициатор на проекта за „Създаване на Национален ученически парламент“, бивш възпитаник и председател на Ученически парламент – ЕГ ” Пловдив”. Димитър разказа как се е родила идеята и как се е развило ключовото дългогодишно партньорство с НТГ Пловдив – ученически съвет и ученическия парламент на ЕГ “Иван Вазов”.

   

🗣️ „Решихме да потърсим начин да адресираме [проблема с отчуждаване на ученическите съвети], но имахме малко по-различни виждания за това как да подходим – дали локално, теоритично или на национално ниво. […] [Екипът на ЕГ „Пловдив“] открихме решение в Европейската стратегия за младежта (2019-2027), която насърчава активното гражданско участие на младите хора в демократичния и обществен живот в Европа. С безценната подкрепа на Асоциация „Голям Брат Голяма Сестра – България“ открихме съдействие от страна на Европейската комисия в България, която насърчава структурния диалог за реформи на националните политики в рамките на програма „Еразъм+“.

🗣️ „През последните няколко години, изправени пред редица предизвикателства и кризи, виждаме колко е важно да бъдем чути. Като граждани на демократична европейска държава, ние имаме инструментите да изграждаме образователна система, която ни помага да сбъдваме своите мечти.“

‼️ Приветствие към учениците от името на Община Пловдив отправи заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, който поздрави Big Brothers Big Sisters of Bulgaria Association за работата ѝ с младите хора и по популяризирането на ценността на доброволчеството.

🗣️ „Винаги е редно да разглеждаме нещата в две посоки. От една страна, имаме много млади хора, които могат да бъдат “свежия повей“ и реално да допринесат за подобряване на своя град, своето село, на своята държава, но нямат достъп до институциите, никой не ги чува, няма реален ефект върху начина, по който се взимат решенията. Има и обратния пример – има и такива, които не се интересуват и с годините влизат трайно в този цикъл на апатичност и незаинтересованост. Затова е важно, че днес ключовата дума е “овластяване“, но не в нейната отрицателна конотация като достъп до власт, а онази градивна сила, която води до положителни промени към по-добро, към по-добър живот. Радвам се, че този Национален ученически парламент се създава точно в Пловдив, защото на Европейската столица на културата ѝ отива активни млади хора да направят своя поздрав към останалата част на България от тук и да направят важната крачка за по-добър диалог между младите хора и институциите.“ (Транскрипция на Plovdiv24.bg)

След като отправи приветствие към учениците, госпожа Лена Карналова, изпълнителен директор на Асоциация „Голям Брат Голяма Сестра – България“, организатор на събитието, постави началото на диалога с институциите.

🔹 В панела „Европейски програми и национални политики за насърчаване на младежката активност“ се включиха Михаил Балабанов – Изпълнителен директор на Център за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР), Лилия Топалова – главен експерт в Дирекция „Младежки политики”, Министерство на младежта и спорта и доц. Манол Манолов – Съветник на министъра – средно образование, Министерство на образованието и науката. В рамките му бяха представени механизми за подкрепа на детското и младежкото участие, а редица ученици имаха възможността да зададат актуални въпроси, свързани както с ученическото самоуправление, кандидатстването за финансиране и осъществяването на проекти, така и за модулното обучение и промените в ДЗИ.

🔹 Людмил Вълков, асистент в отдел „Информация икомуникация“ към Представителство на ЕК в България, се включи виртуално, за да представи Европейските образователни политики в Европейската годината на младежта. Вълков използва възможността, за да поздрави и насърчи активните млади хора, споделяйки, че всяко начало е трудно, че всяко поколение се среща с различни проблеми и затова е важно да се осъществява комуникация.

🔹 Официално откриване приключи с презентация от Димитър Фердинандов на проведената в първия етап от проекта за „Създаване на Национален ученически парламент“ анкета сред 130 учебни заведения. Повече за нашия анализ ще научите в специална публикация.

‼️ Ден 1. Част 2. Представяне на добри практики в младежкото участие и ученическото самоуправление.

В рамките на два панела бяха представени неправителствени, младежки и образователни организации, които насърчават младежката активност, както и успешни модели на ученически съвети и парламенти.

🔹 В панел „Неформално обучение – катализатор на младежка активност“ взеха участие представители на Фондация „Заедно в час“, Национален младежки форум, Български младежки делегати към ООН и Teen Station.

Julia Petkova, координатор проекти към Big Brothers Big Sisters of Bulgaria Association, използва дискусията в рамките на панела, за да разшири разбирането на участниците за неформалното образование и целите на младежкото участие.

Стефан Лазаров от Фондация „Заедно в час“ представи механизми за защита на правата на децата и как би следвало да се води структурен диалог с учители, училищни ръководства и институции, за да се съхрани и популяризира ученическото самоуправление.

Miroslav Tsekov, председател на Национален младежки форум, сподели историята по въвеждането на Наредба №13 на Министерство на образованието и науката за гражданското, здравното, екологичното и интеркултурното образование, както и за усилията на Форума за насърчаване и подобряване на качеството на ученическото участие. Цеков подари на всеки участник и копие на създадения от поверената му младежка организация „Наръчник за ученическо самоуправление“ и подчерта готовността на Национален младежки форум да подкрепи работата на Национален ученически парламент.

Maríya Bádeva и Ангел Митков, Български младежки делегати към ООН за 2021/2022 г., споделиха как определят проблемите на българската младеж и как защитават интересите им на най-високо международно ниво. Те представиха Стълбата на Роджър Харт, която оценява възможността на младежите да участват във взимането на решения.

Яна Пеева, главен редактор на младежката медия „Teen Station“, представи възможностите, които имат младите хора да споделят своите мнения и критики и да променят обществени движения чрез четвъртата власт: Медиите.

🔹 В панела „Успешни модели на ученическо самоуправление“ се включиха няколко училища от различни краища на страната, както и местни съюзи на ученически съвети и парламенти.

Марина Узунова представи дейността и целите на Ученически парламент – ЕГ ” Пловдив”, където се роди и идеята за Националния ученически парламент, като описа механизмите за комуникация с учениците и ръководството на гимназията.

Petia Boekova, председател на Младежки съвет Пловдив, предизвика участниците да асоциират ученическото самоуправление със значим цвят, за да не забравят защо се борят, когато се сблъскат с трудности и предизвикателства. Госпожица Боекова разказа как се е сформирал Младежкият съвет и как е останал активен дори по време на извънредното положение в страната през последните две години.

Yoana Stavreva и Peter Tzvetkov представиха дейността на Софийски ученически съвет и разказаха как въпреки две проблемни години новото ръководство на съвета успява да възстанови дейността му, макар и във време на извънредни обстоятелства. Като възпитаници на 2АЕГ „Томас Джеферсън“, те също представиха и дейността на ученическия съвет към гимназията.

Милена Минчева, Георги Христов, Даниел Георгиев представиха пъстрата палитра от инициативи на Ученическия съвет на СУ „Свети Паисий Хилендарски”, с. Скалица.

Йохан Георгиев и Румен Георгиев споделиха как учениците в Средно училище „Георги Бенковски”, гр. Тетевен отличават любимите си учители и разказаха за богатия си опит с работа с местната власт.

Никола Стамов и Мартин Матеев представиха добри практики и инициативи в ученическото самоуправление в Първа езикова гимназия – Варна.

Панела модерираше Матей Николов, който с хумористичния си подход успя да проведе любимата на участниците дискусия върху ученическото самоуправление.

‼️ Ден 2. Поставяне на основите на Национален ученически парламент.

В рамките на втория ден от Национална среща на ученическите съвети, след кратка рефлексия върху изминалия ден, участниците работеха по групи, за да определят какви биха били целите на един национален представителен орган на ученическите съвети, да предложат негова структура и да установят вътрешната и институционалната комуникация.

Ето какво предложиха трите екипа, в рамките на срещата:Стратегия и цели: www.studentcouncilbg.org/goalsСтруктура и органи: www.studentcouncilbg.org/structureКомуникация: www.studentcouncilbg.org/communications

През следващите седмици екипите ще работят по усъвършенстване на предложенията си и ще събират мнения. Всеки може да сподели своето мнение, използвайки формуляра на страницата на определената секция.

Скоро ще бъде насрочена и следващата дигитална среща за гласуване и приемане на предложенията, на база на които ще бъде създаден и Уставът на Националния ученически парламент.

Проект „Създаване на Национален ученически парламент“ цели подобряването на ученическото самоуправление в България и се изпълнява от Асоциация “Голям брат, Голяма сестра – България” с финансовата подкрепа на Програма „Еразъм+” на Европейската комисия.

Публикацията отразява единствено гледната точка на Асоциацията. Европейската комисия не носи отговорност за нейното съдържание.

Categories: Новини