На 20-ти март 2023 г. доброволци от Асоциация „Голям брат, Голяма сестра – България“ имаха шанса да се срещнат в Европейския парламент в Брюксел с новоизбрания заместник-председател г-н Марк Ангел и да дискутират с него важни за младите хора в Европа теми.


Визитата бе част от проект „YEVE” (Young Europeans Volunteering for Europe – Млади европейци доброволстват за Европа), който се изпълнява от Европейски доброволчески център с подкрепата на Европейския парламент и който има за цел да насърчи младите хора в Европа да гласуват на предстоящите през м. май 2024 г. избори за Европейски парламент.

Заедно със свои връстници от Хърватска, Португалия, Испания, Румъния, Италия и Франция, доброволците на Асоциацията имаха шанса да представят своите местни кампании, върху които работят в рамките на проекта и да зададат въпроси на г-н Ангел, свързани с неговата позиция и позицията на ЕП по отношение на проблемите на младите хора в техните страни.

Младежите повдигнаха въпроси за опазването на околната среда, гражданската активност, хомофобията и трансфобията, върховенството на закона и корупцията.

Тук могат да се намерят впечатленията на българските представители, участвали в срещата:

„Възприех срещата ни с Марк Ангел като огромен жест от негова страна към младите хора на Европа. Времето, което той отдели, беше повече от предвиденото. Отговорите му демонстрираха заинтересованост и добро познаване на политическия климат в държавите-членки на ЕС. Останах много впечатлен.“

Васил Мумджиев, 22 г., студент

„Срещата ни с Марк Ангел успя да промени представата ми за европейските висшестоящи. Те въобще не са скучни! Нашата дискусия ме накара да се замисля колко многообразна мрежа е Европейският съюз, с цели 7 институции, не само ЕП и не, не функционира идеално, но е съществена част от мира и благосъстоянието на всеки неин гражданин. В заседателната зала осъзнах, че има кой да се вслушва в младите, дава им се възможност да градят заедно с управляващите бъдещето на Европа и стига да искам, аз мога да бъда част!“

Виктория Николова, 18 г., ученичка в ЕГ „Пловдив“

Посещението в Европейския парламент в Брюксел ми помогна да се докосна още по-близо до процесът по приемане на нормативни актове на ЕС. След изключително добре измислената симулативна игра, в която участвахме в рамките на миналото ни посещение през ноември, с тази среща поставихме тематичен завършек на уникалния по рода си проект.

Ангел Митков, 23 г., студент по право в ЮФ на СУ

„По време на дискусията се засегна предприемането на действия от страна на ЕП за ратифициране на механизма за превенция и борба срещу насилието върху жени от Инстанбулската конвенция за всички държави членки в ЕС. България текущо отхвърля нейните условия и не разпознава насилието срещу жени като полово базирано престъпление и като нарушение на човешките им права. В което се включва и домашното насилие, като глобално всяка трета жена е била жертва, а в България няма как да имаме реални данни преди да се създадат условия за подкрепа на жертвите и превенция от насилие, като първата стъпка за това може да бъде именно ратифицирането на Конвенцията в България. Време е правата на жените да бъдат пълноценно упражнявани и защитавани и в България.

Даниела Тьокова, 22 г.,  студент по психология, национален координатор на кампанията Mind the Mind – Bulgaria и стажант в клиника за психично здраве АГПСПП „Филипополис“

Визитата ни при господин Марк Ангел в Европейския парламент беше нещо допълнително, което съчетах с усърдното учене през годината. Желанието ми не бе особено голямо, приоритетите са важни, поради клишетата, които очаквах да чуя, а тях всички знаем наизуст от всеки втори политик. Този път впечатленията ми бяха коренно различни – запознах се с човек, на когото му пука за младите хора и за света около него. Човек, негледащ своите собствени интереси, а стараещ се, както е казано “да угоди на всички”. В последните минути асистентите на господин Марк Ангел му съобщиха, че възможно най-бързо трябва да напусне срещата, понеже графикът му тече, а времето минава. Той сякаш не им обърна внимание, а попита младежите, седящи пред него, за повече въпроси, за повече от техните кампании и за повече от личните им възгледи.

Това е изненадващо позитивното ми мнение за този човек, заемащ достойната позиция вицепрезидент на Европарламента.“

Соня Кривчева, 18 г., европейски гражданин на света

„Искрено щастлива съм, че имах възможността да се “докосна” до атмосферата в тази така важна институция и да видя с очите си хора, които градят и работят за бъдещето на Европа. Това посещение ми даде храна за размисъл, нови знания и вдъхновение.“

Галена Колаксъзова, 20 г., студент в Нидерландия

„За политик от толкова високо равнище г-н Ангел беше изненадващо открит в отговорите си. Личеше си, че има истинско отношение към социалните проблеми в Европа, особено тези, афектиращи ЛГБТИ хората.

Калоян Чехларски, 25 г., студент

 

 

Categories: Новини