Между 28-ми и 31-ви март 2023 г. в Барселона, Испания се проведе третата партньорска среща от международния проект „Match with Arts and Culture“, домакинствана от AFEV Barcelona.

Проектът има за цел да създаде общоевропейска методология за създаване на културна менторска програма, която да спомага социалната адаптация на деца и млади хора в неравностойно положение чрез методите на изкуството и културата.

По време на срещата, партньорите докладваха за напредъка на проекта, който в момента е във фаза на тестване в България, Италия, Испания и Холандия на създадения до момента културнен менторски модел. Четири от партньорските организации представиха как протичат дейностите по културно менторство в техните реалности и обсъдиха предизвикателствата и успешните практики, за да може методологията да бъде адаптирана по начин, по който да бъде приложима в различен европейски контекст.

Представителите на партньорите имаха възможност и да се срещнат с двама ментори от AFEV Barcelona, които са вече втора година в организацията и я подпомагат вече и координационно. Те споделиха как са решили да станат ментори, какво им носи това, какъв е профилът на децата, с които работят, както и различни предизвикателства, с които са се сблъсквали.

В допълнение, партньорите станаха част и от една от културните активности на менторските групи в AFEV – те посетиха заедно с ментори и деца Центъра за съвременна култура в Барселона (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona), където имаха възможност да разгледат заедно с децата изложба посветена на историята на комикса в Испания.

Консорциумът обсъди и дейностите по разпространение на резултатите, съдържанието на уебплатформата на проекта, както и административни въпроси и следващи стъпки.

***

Проектът „Match with Arts аnd Culture” се реализира от Асоциация “Голям брат, Голяма сестра – България” с финансовата подкрепа на програма „Еразъм +” на Европейската комисия. Публикацията отразява единствено гледната точка на Асоциация “Голям брат, Голяма сестра – България” и нейните партньори. Европейската комисия не носи отговорност за нейното съдържание.

Categories: Новини