На 11-ти ноември 2017 г.  в хотел „Експо”, гр. Пловдив се проведе обучение за доброволци в краткосрочни и дългосрочни инициативи, част от МИКЦ „Младежка зона – активни и креативни”, изпълняван от Асоциация „Голям брат Голяма сестра – България” и финансиран по Национална програма за младежта на Министерство на младежта и спорта. Обучението бе последното от редица тренинги, проведени в гр. Пловдив в рамките на МИКЦ „Младежка зона”.

Участниците в обучението бяха подбрани чрез онлайн апликационна форма, която предварително бяха попълнили.. Те бяха на възраст от 15 до 28 години, с различен социален статус, представители на разширената целева група по географски признак. Темата бе избрана след проучаване на нагласите и интересите на младите хора в Пловдив и особено сред учениците от елитните езикови гимназии като ЕГ „Иван Вазов” и ЕГ „Пловдив”, където МИКЦ „Младежка зона” има сформирани клубове.

Обучението премина в две части с почивка между тях. Главни обучители бяха г-жа Лена Карналова – Изпълнителен директор на Асоциацията и г-н Красимир Гешев – консултант „Психологическа подкрепа” към МИКЦ „Младежка зона – активни и креативни”. Най-напред участниците се запознаха едни с други чрез различни игри с цел създаване на групова динамика и отборен дух. След това бяха въведени в работата на Асоциацията и им бе представен МИКЦ „Младежка зона – активни и креативни”, както и всички активности в Центъра. Показана бе PowerPoint презентация на Центъра, разпростаранени бяха рекламни и информационни материали, като то този начин участниците научиха повече за националните програми за младежта. След въвеждащата сесия, те бяха запознати в по-големи детайли с  особеностите на доброволческата работа – от организационна и психологическа гледна точка. Бяха поставени в симулационни ситуации за провеждане на различни инициативи и хепънинги, като отново трябваше да работят групово и да презентират своите резултати.

След края на обучението, младежите заявиха удовлетворението си от включването си в обучението и сподехила готовността си отново да станат част от МИКЦ „Младежка зона”, както и да се включат най-скоро в доброволчески активности в неговите рамки.

Categories: Новини

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *