В рамките на проект „People to People”, финансиран по КД 2 на Програма Еразъм+ и изпълняван от чешката организация „RADKA” с партньори Асоциация „Голям брат Голяма сестра – България” и полската организация „Tratwa”, се състоя поредна визита в гр. Прага, Чехия. По време на срещата партньорите посетиха различни местни доброволчески организации, като също така се срещнаха с представител на Министерство на вътрешните работи на Чешката република, за да обсъдят въпроси по финансиране на доброволчеството.

Първият ден от визитата започна с посещение на Hestia – един от най-големите доброволчески центрове в Чехия, които изпълняват програмата Pet P, която е базирана на  „Голям брат Голяма сестра”. Партньорите се запознаха с дейсността на центъра и другите менторски програми, с които се занимават.

На следващия ден бе организирано посещение в Tulcov dvor – организация с еко насоченост, разположена извън града, на място, което някога е представлявало част от дворовете на кралското семейство. Днес представлява природен резерват, а организацията го поддържа с много доброволен труд. Денят продължи с посещение на Interhub  споделено пространство за работа, където партньорите обсъдиха предстоящите дейности по проекта.

На третия ден се състоя посещение в Министерството на вътрешните работи на Чехия, отговорно за финансиране на доброволчството. Бяха обсъдени особеностите, според които действа чешкото законодатеслство в тази област, както и проблемите и предизвикателствата пред партньорските страни, които тепърва предстои да уредят закон за доброволчеството. По-късно пред деня представителите на партньорските организации се запонаха с работата на Inex – Асоциация за доброволчески дейности, като посетиха нейния офис.

Официалната част от визитата приключи със среща с представител на организацията за пермакултура в Чехия. Бяха обсъдени възможностите, които тя предоставя, както и фактът, че тя действа изцяло на доброволни начала.

Categories: Новини

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *