В периода от 22 до 30 май 2018г. в Ескишехир, Турция се осъществява младежкият обмен „Tell Us A Story“, финансиран по Ключова дейност 1 на програма Еразъм+ и осъществяван от местна младежка организация. Асоциация „Голям брат, Голяма сестра-България“ партнира в проекта заедно с НПО-та от Италия и Испания и изпрати 6 участника и един групов лидер.

Първият пълен ден от обмена премина в тиймбилдинг, игри за запознанства и разчупване на леда. Участниците от всички страни трябваше да изпълняват групови задачи, да решават казуси и да изградят доверие помежду си чрез игра Trust Walk. Младежите също така споделиха имената си един по един, като обясниха тяхното значение и представиха рисунка или графично изображение. Те бяха запознати с дефиницията на сторителинга, като имаха за задача чрез групова дискусия да я довършат. По-късно те бяха разделени на групи и работеха чрез метода World Cafe и споделиха мнението си как сторителингът може да спомогне междукултурния диалог или как може да бъде използван за запаметяване и учене, а след това презентираха своите изводи.

През втория ден младежите се потопиха в темата за Origin Stories (истории за произход). Това могат да бъдат истории за създаването на Вселената, за възникване на държавите, но също историята на всеки един от нас. Те са изключително популярни сред феновете на комикси, защото им помагат да вникнат в поведението на героите и да разберат техните мотиви и решения. Тези истории могат да бъдат разказани чрез рисунки. Фасилитаторите показаха на младежите с алтернативни технини за рисуване, след което те разполагаха с време, за да обрисуват защо са избрали да участват в обмена и какво ги е довело тук. Междувременно местна медия засне интервюта с участниците от България, които бяха излъчени на живо във Фейсбук. Накрая на деня всички споделиха своите истории в малки групи.

По-късно се състоя междукултурната вечер. Тя се проведе в къща извън града, която принадлежи на партньорска на домакините организация. България, Турция, Испания и Италия представиха свои традиционни храни, напитки, музика и танци.

Следващите два дни младежите станаха част от градска игра от типа Treasure hunt. Те бяха разпредлени в смесени отбори, като във всеки отбор имаше и участник от Турция, който им помагаше. Първият ден те трябваше да открият различни локации и да изпълнят там задачи, за да преминат към следващата. Денят завърши в кафе-книжарница, където участниците споделиха впечатленията си и имаха възможността да играят настолни игри. На следващия ден отборите се събраха отново, за да продължат с разрешаването на загадките. Надпреварата приключи със средновековна ролева игра сред природата, където участници от обмена трябваше да се сражават чрез бой с мечове с лошите герои и успяха да ги преборят.
Младежкият обмен продължи с участието на младежите в Street Fest, организиран от домакините. Те се включиха отново в демонстрация на боеве с мечове, също така танцуваха свои традиоционни танци и взеха участие в различните активности на открито.

Предпоследният ден от обмена преминава в създаването на дигиталния истории. Младежите научиха, че дигиталната история може да съдържа текст, изображение, музика, звуци, видео, анимация и може да изразява личен разказ или всеобщо преживяване. 
Какви дигитални истории ще създадат, предстои да разберем!

Categories: Новини