Автор: Владимир Гешев

Мия Димитрова  и Владимир Гешев представиха Асоциация “Голям брат, Голяма сестра – България” по време на тренинга “Inspire – Social Innovation & Leadership”, проведен от 12-ти до 25-ти ноември 2019 г. в Слетестранд, Дания. Тренингът е финансиран по Ключова дейност 1 на Програма “Еразъм+”.

Недалеч от спокойното датско градче Олборг в периода от 12-ти до 25-ноември се проведе тренинг курс Inspire – Social Innovation & Leadership”. Многобройните теми, дискутирани на съответния проект, бяха предназначени основно за младежки работници в сферата на неформалното обучение, както и за потенциални бъдещи лидери и/или предприемачи. 

В какви мащаби и до каква степен сме способни да развием личността си само за 2 седмици? Отговорът несъмнено е „значителни”, стига налице да е правилната нагласа! Безупречният лидерски колектив, прославил се с датска точност и неоспорима във всяко отношение коректност, също не беше ни най-малко за подценяване! Благодарности на организаторите от InterCollege Aps и the European House!

Уникалността на този курс не се изрази само в неговата продължителност, а и в разнообразието от практически задачи и теоретични познания, чрез които се задълбочихме в пъстрата палитра от следните теми:

Introduction to Erasmus+
Civic Engagement
Innovation and Creativity
Social Entrepreneurship
Coaching
Team Dynamics
Leadership
Problem Solving
Goal Setting
Time Management

Всекидневните сесии определено бяха доста вълнуващи и обогатяващи. Играхме игри, изразявахме лично мнение, учихме се да постигаме консенсус, усвоихме умението да съобразяваме всички аспекти в една ситуация и да действаме в посока най-ползотворното развитие. Най-важен обаче беше фактът, че участниците повишиха съзнателността си относно необходимостта от гражданска, обществена и лична отговорност. „Бъди промяната, която искаш да видиш в света” е едно красиво клише, което за щастие ние приведохме в практическо действие. В себе си посяхме, поляхме и активно отгледахме качествата на лидери, житейски треньори, предприемачи и способни радетели на идеята за обществено благосъстояние. С две думи и щипка бяла гордост бих казал, че се превърнахме в професионалисти.

Как мислите обаче? Дали постигнахме всичко това единствено на базата на сесиите и уъркшоповете? Разбира се, че не, защото човешкият фактор винаги взима превес, както самата ни природа повелява, откакто свят светува и бит битува. Младежките работници от шестте държави – България, Румъния, Италия, Литва, Северна Македония и Чехия изградиха силни връзки и приятелства един с друг, като непредумишлено разшириха културния и социалния си хоризонт. Бъдещи бизнес и други работни сътрудничества далеч не са изключени. Сближиха ни всичките тези уютни датски вечери, прекарани с греяно вино, чай, задушевни разговори, отборни игри и мнооого караоке. Емоционален човек съм и силно оценявам откровеността и непринудеността, с които всички споделяхме един с друг лични житейски истории и преживелици. Научихме доста за себе си и индивидуалността си, по-точно за начина ни на взаимодействие с околната мултикултурна и мултиментална среда. Ненадминат спомен за мен ще остане единственото диванче в работното помещение, на което деветима-десетима души групово прегърнати гледат филм. Безценно, казвам ви.

И в духа на работата с младежи желая да изтъкна една прекрасна черта на младите поколения, но без да ставам твърде сантиментален. Ние със сигурност не страдаме дълбоко от болестта „предразсъдъци”. Младежта е отворена към света и неоспоримо любопитна към опознаването му. В кръвта ни е да сме космополитни. За наш огромен късмет Европейският съюз отлично знае това и е напълно наясно със своите ползи от предоставянето ни на възможността за участие в подобен тип проекти и  други международни инициативи. На този курс бяхме въведени в значителна част от европейските ценности и осъществяването им чрез младежите, а също така се сдобихме с по-пълна картина върху програмата „Erasmus+”.


Разбира се, насладихме се на пътуване до град Олборг, където се запознахме още по-отблизо с датската култура, ритъм на живот и особености на ежедневието. Коледни базари, тонове градски светлини и лампички, празнична декорация и северен дух превърнаха деня в мъничка, но запомняща се приказка.

Ако някога пожелаете да развиете такова множество от пластове на личността си, не се колебайте да експериментирате в тези среди и проекти. Гарантирано ви е и подобрението на езиковите познания, евентуално не само по английски. Благодарен съм на всичко и всички, допринесли за моето преживяване в InspireSocial Innovation & Leadership”.

Дано и вие се почувствахте вдъхновени!

Categories: Блог