Кампанията продължава, подари увлекателни книжки и игри на деца от социално слаби семейства

В ситуация, в която всички трябва да стоим вкъщи, търсим начини да разнообразим ежедневието си, за да минава по-неусетно времето. Най-трудно, разбира се, е за децата.

Пловдивската организация “Голям брат Голяма сестра – България” работи с много деца от малките населени места в община Марица, чиито семейства са с нисък социален статус и трудно успяват да осигурят най-необходимото. За тях книги, игри и творчески материали са лукс, особено в настоящото положение.

Затова преди две седмици инициира кампания за набиране на увлекателни, много добре запазени или нови:

  • детски книжки – за възраст 3 – 10 години;
  • настолни и образователни игри;
  • творчески материали, блокчета, книжки за оцветяване и други занимателни пособия (неупотребявани).

Търсят се и доброволци с лични автомобили, които да се включат в транспортирането на материалите от Пловдив до селата.

За по-малко от 10 дни от старта на инициативата доброволците получиха около 120 кг дарения от над 30 дарителя, най-вече от София и други градове. Включиха се шестима доброволци на организацията, които приемаха пратките, осъществяваха контакт със семействата, комплектоваха и опаковаха даренията.

През тази седмица част от получените дарения чрез дарителската кампанията “С книжки и игри – времето лети”, достигнаха до първите семейства в нужда в с. Скутаре и с. Маноле, както и до децата, настанени в КСУ “Олга Скобелева”, гр. Пловдив.

Всеки, който пожелае, може да се включи се в дарителската кампания “С книжки и игри – времето лети” и помогни на малчуганите да запълнят дългите дни вкъщи с интересни и обогатяващи ги занимания.

Екипът доброволци е снабден с необходимите лични предпазни средства и работи при спазване на всички хигиенни изисквания. Пакетите ще бъдат оставяни на предварително уговорено място (на двора, пред вратата). Ще бъде избягван близък контакт със семействата и децата.

Как дарението ми да стигне до децата?

Изпрати пакета по куриер до асоциация “Голям брат Голяма сестра – България” в Пловдив. Те организират раздаването по селата съвместно с Бюро по труда “Марица”. Целта e да достигнат до децата от най-нуждаещите се 15 многодетни семейства (минимум).

Организаторите благодарят на всички, които изпратиха и продължават да изпращат страхотни детски книги, игри и занимателни пособия!

„Изказваме благодарност и към доброволците, които ни подкрепят в акцията. Продължаваме да набираме дарения. До обявяване край на извънредното положение заради разпространението на COVID-19 в България.“

Статията в оригинал можете да намерите тук.