На 03.07.2020 г., по време на официална церемония в Министерството на външните работи, бяха обявени новите български младежки делегати към ООН с мандат 2020/2021!

Младежите, които ще заемат престижната позиция и спечелиха националния конкурс, са Кристиана Стоянова и Тодор Рогошев.

Избрани са също така и две резерви – Кирил Стумбов и Стефани Грозданова, които ще участват активно в екипа на Програмата.

Тодор Рогошев е възпитaник на Юридическия факултет на Пловдивски Университет „Паисий Хилендарски“, като основните му професионални интереси са международното право и международните отношения. Понастоящем е доброволец към Асоциация „Голям Брат, Голяма Сестра – България“ и е член на управителните съвети на сдруженията с нестопанска цел „Център за Международно Право – Ерга Омнес“, „Клуб Дебати – Пловдив“ и „Център за Разрешаване на Спорове – Пловдив“. Освен многобройните състезания по дебати, е участвал в престижното състезание по международно право Philip Jessup като през 2018г. е отличен като най-добър оратор на националните кръгове.

Кристиана е завършила бакалавър “История” и магистър “Кризи, конфликти и дипломация” в Софийски университет, както и магистър Международни отношения в Утрехтския университет. По време и след образованието си в България е живяла в Чехия, Италия, Португалия, Холандия и Белгия за различни обмени и стажове. Сред тях са стажове в Българския Културен Институт в Рим, българското посолство в Хага, както и Генерална дирекция “Образование, младеж, спорт и култура” на Европейската комисия. Кристиана вярва, че достъпът до качествено образование е ключът за устойчивото развитие на нашето общество, но и на нашата планета.

Те ще работят с мандат от 18 месеца, ще представляват българската младеж на най-високо междуправителствено ниво и защитават мнението на българската младеж на национално и международно равнище.

В комисията по избор на финалния етап от тазгодишния конкурс участваха представители от Министерството на външните работи, Министерството на младежта и спорта, Национален младежки форум, сдружение “Национална младежка карта”, Българска платформа за международно развитие и Дружество за ООН в България.

Categories: Новини