Автор: Крис Димитрова

Децата в съвременното общество израстват заобградени от дигитални устройства, живеят в ерата на интернет, разчитат на технологиите и заради настаналата извънредна ситуация са се приспособили към учене онлайн. Краят на лятото е много подходящо време те да оставят за малко телефоните си и да изпробват нови хобита, нови начини за комуникация, да намерят нови приятели и да се забавляват.

В рамките на две седмици от 31.08. до 12.09. 2020 г.  деца и тийнейджъри на възраст от 8 до 14 години от семейства и деца от социални институции заедно с доброволци от Асоциация „Голям брат, Голяма сестра“ – България посвещаваха по три часа дневно за творчески занимания и игри без да използват мобилните си устройства.

Всеки от доброволците беше подготвил творческа работилница на тема, която го вълнува и практикува в свободното си време. По времето на тези работилници децата научиха повече за цветовете, рисуваха анимационен герой, създадоха картини по метода на групово рисуване с пръсти, дебатираха и се учиха на ораторско майсторство, упражняваха творческо писане, практикуваха народни танци, рисуваха върху тениски и камъни, изработваха бижута и снимаха с традиционна техника. Научиха нови игри и търсиха нови методи за забавление. Заедно с доброволците посетиха Природонаучния музей и се включиха в градска игра за социалните мрежи.

Проектът „Оффлайн ваканция“ е създаден с цел децата да намерят смислени алтернативи за свободното си време, да споделят, учат, творят и играят в артистично пространство оффлайн. Това артистично пространство беше любимата на всички галерия „PLOVEDIV”, която стана дом за децата и доброволците. На познатото място от 18-ти до 21-ви септември бяха изложени и творбите от креативните работилници, които децата и младежите създадоха.

На откриването на изложбата присъстваха малките творци с родителите си, както и доброволците, които получиха сертификати от Европейския корпус за солидарност, с чиято подкрепа се осъществи проектът „Оффлайн ваканция“.

Статията в оригинал можете да намерите тук.