Автор: Лена Карналова, Изпълнителен Директор на Асоциация “Голям брат Голяма сестра – България”
 
От 5-ти до 9-ти октомври 2020 г. се проведе първият виртуален Mentoring Summit, организиран от European Center for Evidence-Based Mentoring и Coordinadora de Mentoria Social, с участието на повече от 300 експерти и практици в областта на менторството от 27 страни.
В продължение на 5 дни бяха демонстрирани добри менторски практики от цял свят, бяха представени най-новите изследвания за въздействието на менторските отношения върху различни целеви групи, проведени бяха множество дискусии и уъркшопи.
Имах удоволствието да участвам в подобно събитие за втори път след European Mentoring Summit в Берлин през 2018г., но този път изцяло онлайн. Освен че, присъствах на поредици от много интересни сесии и презентации, имах и възможността да фасилитирам две дискусии на тема “Структурираните срещу спонтанните отношения в менторските връзки”. По време на тези дискусии представих в детайли Програма “Голям брат Голяма сестра” като пример за структурирана и професионално наблюдавана менторска програма.
    
В качеството си на член на Advisory Commission на European Center for Evidence-Based Mentoring в последния ден от срещата, имах честта да участвам в дебат за бъдещето на метроството в Европа заедно с депутатите от Европейския парламент Domenek Ruiz Devesa /Испания/ и Ilana Cicurel /Франция/, който беше
гледан от повече от 200 колеги, участващи в конференцията.
 
Седмицата беше изключително динамична, изпълнена с нови контакти и много вдъхновение. Искрено се надявам, че следващата ни среща с колегите от международната менторска общност ще бъде лица в лице!
Categories: Новини