Днес е 5-и декемви – Международния ден на доброволеца.

За първи път този празник се чества през 1985 г. по инициатива на ООН, когато Световната организация приканва правителствата и неправителствените организации във всички страни да изкажат уважението и благодарността си към доброволците и да дадат по-голяма гласност на дейността им.На този ден обществото отдава почит към хората, които с безвъзмезден труд помагат за подобряването на живота на другите, на уязвимите и нуждаещите се от помощ.

Тази година Асоциация “Голям брат, Голяма сестра – България” отбелязва 5-и декември – Международния ден на доброволеца, с поредица от видеообръщения в социалните мрежи от няколко поколения доброволци на организацията.

Тази онлайн кампания стартира на 27 ноември под надслов “Доброволците разказват” и включва 15 видеа. Хора, които са се включвали в различни инициативи през последните 14 години споделят  какво ги е мотивирало и задържало в организацията, какво са научили и как доброволчеството е помогнало в личностната им и професионална реализация.

Александър Узунов на 21 години споделя:

“Да стана доброволец е едно от най-добрите решения, които съм взимал през живота си”,

според Симона Пискова на 19 години:

“Доброволчеството ще ми е полезно и за в бъдеще, защото в живота по някой път се налага да правиш големи компромиси и е нужно да поставиш другите пред себе си.”,

а семейство Христо и Михаела Колеви, които са се срещнали благодарение на доброволчеството са категорични:

“На всички млади хора, които все още не са сигурни дали да искат да бъдат доброволци, можем само да кажем, че участието ни в “Голям брат, Голяма сестра” ни направи по-добри хора”

В кампанията се включиха и доброволци от самото създаване на организацията през 2006 г. Ивана Вълчинова и Илина Николова – една от първите “двойки” в менторската програма “Голям брат, Голяма сестра”, споделят за неизмеримите ефекти на доброволчеството върху личностното им развитие. Менторската програма е основната доброволческа дейност на организацията и свързва деца и доброволци в дългосрочни приятелски отношения, за да подпомогне емоционалното и психологическо израстване на децата. В последните 14 години повече от 300 доброволци са участвали в нея.

За финал на кампанията дългогодишният доброволец на Асоциацията Димитър Фердинанов се включва директно от Университера в Бирмингам, за да сподели как доброволчеството му е помогнало да реализира мечтите си и да стигне до един от най-престижните университети в света.

Пожелаваме честит празник на всички доброволци и се надяваме, че тези, които все още не са открили магията на добротворчеството, ще се вдъхновят да вършат добри дела!

Всички видеа можете да намерите във Фейсбук тук.

Categories: Новини