На 22-ри януари 2021 г. Асоциация “Голям брат, Голяма сестра – България” проведе онлайн фокус група “Менторство и бъдеще” със студенти, ученици в гимназиален курс, активни доброволци, ментори, университетски преподаватели и лица, отговорни за сформирането на младежки политики на местно ниво, като част от проект “Mentor Your Future”. Проектът има за цел да насърчи менторството като практика във висшите учебни заведения. Mentor Your Future” се изпълнява от нидерландския университет NHL Stenden в партньорство с Асоциацията, UNIC (Университета в Никозия), ACCEU – Германия, AFEV – Франция и Coordinadora Mentoria Social – Испания с финансовата подкрепа на Ключова дейност 2 на програма „Еразъм+“.

Целта на фокус групата бе да се събере информация за нагласите към менторстото в университите, която ще послужи за основа на създаването на общоевропейска метология за обучение на студенти-ментори и студенти, желаещи да станат ментори в развитие на трасверсални умения. Такива фокус групи се провеждат паралелно във всички партньорски страни.

Участниците обсъдиха няколко основни надраждащи въпроси като:

  • чували ли сте за менторство във висшите учебни заведения?
  • как може то да бъде от полза на студентите?
  • каква би била мотивацията на един студент да стане ментор?
  • какви умения развиват менторите?

Дискусията продължи близо час, а след нея всички участници разполагаха с няколки дни, за да попълнят въпросник, който обхваща основните опорни точки в по-голяма дълбочина.

Публикацията отразява единствено гледната точка на партньорите. Европейската комисия не носи отговорност за нейното съдържание.

Categories: Новини