“По време на пандемията се трупат освен социални проблеми, но и образователни и това беше идея на младите хора доброволци в нашата организация”, посочи в “Преди всички” Лена Карналова за идеята доброволците от асоциация “Голям брат, голяма сестра” да помагат на деца от 1 до 6 клас да наваксат с пропуснатия материал заради онлайн обучението.

“Наши дългогодишни партньори в Пловдив са и социалните институции в града, и така децата от комплексите за социални услуги имат нужда имат проблеми с материала в училище, а ние имаме и такава менторска програма за деца в неравностойно положение, ние ще можем да им помогнем и в училище”, поясни още Карналова.

По думите ѝ впоследствие проектът се разраства – той е насочен към две целеви групи в града – деца от две социални институции и деца от средното училище “Никола Вапцаров”, чиито родители са пожелали помощ.

“При всички случаи има разрешение за участие в групите от родителите на учениците, иначе имаме 12 доброволци, които подпомагаме само с транспорта“, каза още Карналова.

Децата се подпомагат в уроците по български, математика и чужди езици.

“Децата, които получават допълнителна помощ, са доволни, защото предпочитат личния контакт, а доброволците ни са добре обучени, защото ние работим от 15 години в сферата“, заяви Карналова.

Оригиналната статия и звуковият файл можете да намерите тук.