Ученическите съвети са изключително силен инструмент в образованието, каза в предаването “Хоризонт до обед” Димитър Фердинандов, който е студент в Бирмингам. Фердинандов е сред активистите, които в последните години работят за каузата на ученическото самоуправление.

Училищното самоуправление е вид доброволчество, посочи в интервю за БНР Лена Карналова от пловдивската организация “Голям брат, голяма сестра”, която се занимава с активизиране на младите хора в различни сфери.

Има огромен интерес към предстоящата в Пловдив национална среща на ученическите съвети, в която ще участват около 100 ученици от страната, ще присъстват и училищни директори, уточни Карналова.

Срещата е финал на проект за създаване на национален ученически парламент.

Според Лена Карналова проблем досега е било това, че зад учениците няма организация медиатор, която да подпомага общуването им с институциите.

Идеята е младите хора не просто да дебатират помежду си, а техните предложения да бъдат чути и признати от хората, които имат отношение към политиките, свързани с децата и младежите, изтъкна тя.

Важно е ученическите съвети и парламенти да бъдат възможно най-самостоятелни, подчерта Димитър Фердинандов.

Предаването на щафетата от едно поколение на ученици на следващо е рискован процес. То се забелязва дори на училищно ниво”, коментира Фердинандов.

Оригиналната статия и цялото интервю по темата слушайте тук.