В рамките на Европейската седмица в България, Асоциация ‘Голям брат, Голяма сестра – България” организира три събития в град Пловдив, с които да отбележи 9-ти май – Деня на Европа, както и да популяризира инициативата на ЕК – Европейска година на младежта #EYY2022

Доброволците на Асоциацията организираха настолна игра “Опознай Европа”

Играта, разработена от Европейския доброволчески център (CEV), имаше за цел да представи характеристиките на отделни европейски страни с фокус върху специфики на европейското законодателство в областта на търговията, но и с акцент върху кулинарните особености на континента. „Опознай Европа“ имаше състезателен характер, като участниците трябваше да събират съставки за типични за различни страни хлябове, които след това да експортират в страни от и извън ЕС. За да напредват в игратам участниците трябваше да отговарят на въпроси, свързани с историята и традициите на хляба в различни краища на Европа, а след всеки рунд да провеждат дискусия за бъдещето на Европа и тяхната роля в тези процеси.

Уъркоп “Какво знаем за Европа“ в КСУ „Олга Скобелева“

Доброволците на организацията запознаха децата и младежите, настанени в КСУ “Олга Скобелева” с кратка история на ЕС, неговите основни ценности и им разказаха защо празнуваме 9-ти май. На децата бяха представени и няколко анимирани видеа за ползите от членството в ЕС, като след това трябваше да отговорят на въпроси от куиз. Втората част от уъркшопа премина изцяло с интерактивни задачи, като най-напред децата и младежите, разделени на няколко групи, трябваше да изброят факти, които знаят за няколко европейски страни и да ги представят пред цялата група. С помощта на доброволците те успяха да идентифицират различна информация за Италия, Румъния и Гърция. Последната им задача бе да решат няколко казуса, свързани с пребиваването на български граждани в страни от ЕС. Отново с помощта на доброволците, те разрешиха казусите, свързани със свободното движение на хора, отпадането на такси за ползване на роуминг, европейското здравно осигуряване и др.

Среща с учениците от ХГ “Св.Св. Кирил и Методий”

Ученици от една от най-престижните гимназии в град Пловдив бяха запознати с Европейската година на младежта и мрежата Евродеск, като основната тема на събитието бяха именно възможностите за мобилност по програма „Еразъм+“, Европейски корпус за солидарност и DiscoverEU. Те се срещнаха с двама от най-активните доброволци на Асоциацията, които имат опит по ЕКС и участието си в младежки обмени в страна и из Европа и които споделиха личните си преживявания и ползи от участието си. Учениците имаха възможност да поговорят със своите връстници, участвали в различни програми да им задават въпроси.

Асоциация “Голям брат, Голяма сестра – България” организира събитията в ролята си на Евродеск мултиплаер.

Categories: Новини