От 18 до 20 май 2022г. в Леуварден, Нидерландия се проведе European Mentoring Summit 2022. Събитието се организира за четвърти път от Mentoring Europe в колаборация с много национални и международни партньори. Тази година домакин на конферанцията беше NHL Stenden, а основната тема на срещата беше „Свързване на формалното и неформално менторство чрез холистичен подход”. В European Mentoring Summit 2022 взеха участие повече от 150 практици и изследователи от менторската сфера от Европа, Азия и САЩ, а  в организацията и провеждането на събитието като доброволци се включиха повече от 30 международни студенти от NHL Stenden.

   

В продължение на 4 дни програмата беше наситена с представяния на най-новите проучвания в областта на социалното менторство в Европа и САЩ, с вдъхновяващи истории на ментори, с представяне на различни подходи за оптимизиране на качеството на менторските взаимоотношения. По време на конференцията бяха организирани повече от 40 уъркшопа, демонстриращи добри практики и проекти и предоставящи поле за дискусия на участниците.

Изпълнителният директор на Асоциация „Голям брат Голяма сестра – България” г-жа Лена Карналова взе участие в European Mentoring Summit 2022. В рамките на съпътстващата конференцията програма, тя представи менторската реалност в България пред ученици от професионалната гимназия Friese Poort в Леуварден и се срещна с образователни работници от NHL Stenden във връзка със стартиране на менторска програма на територията на университета.

По време на конферанцията г-жа Карналова заедно с г-жа Афке Брунисма от NHL Stenden фасилитираха уъркшоп на тема  „Менторството в университетите – инструмент за социално приобщаване”. Те прeдставиха пред участниците от Чехия, Нидерландия, Сингапур, САЩ и Ирландия идеята и междинните резултати от проект “Mentor Your Future”, който се реализира с подкрепата на Програма „Еразъм+”, и в който партньор е Асоциация „Голям брат Голяма сестра – България”.  Визуалната програма на събитието включваше и постерно представяне на добри практики, в която проектът също присъстваше.

По време на неформалната част от конференцията г-жа Карналова взе участие в среща на Advocacy Committee на Mentoring Europe, а също така се срещна с колеги от Big Brothers Big Sisters Rotterdam и много други международни партньори. Тя се срещна  и с представители на холандската група студенти, взели участие в Training week в Кипър по-рано този месец зеадно със свои връстници от България, Испания и Франция по проект “Mentor Your Future”.

Categories: Новини