През м. април 2024 г. Асоциация “Голям брат, Голяма сестра – България” стартира изпълнението на проект “Research on existing volunteering opportunities available for disabled individuals across various sectors in Bulgaria and accessibility assessment of the identified volunteering opportunities (Проучване на съществуващите възможности за доброволчество, налични за хора с увреждания в различни сектори в България и оценка на достъпността на идентифицираните възможности за доброволчество)”, който получи субгрантиране от CEV – Европейски доброволчески център чрез техния проект VERA (Volunteering, Equality, Rights, Action – Доброволчестви, Равенство, Права, Действие), който от своя страна е финансиран по програма CERV (Citizens, Equality, Rights and Values – Граждани, Равенство, Права и Ценности) на ЕК.

Проектът ще събира данни и ще анализира текущите нужди на хората с увреждания в България във връзка с доброволчеството в България от една страна, а от друга ще повиши информираността за социалното включване като цяло.

Целите на проекта са:

– Да идентифицира съществуващите възможности за доброволчество, достъпни за хора с увреждания в различни сектори и организации.
– Да направи оценка на достъпността на тези възможности за доброволчество, включително физическа достъпност, адаптивността към различни видове увреждания и налични услуги за подкрепа.
– Да идентифицира пропуски и бариери, които пречат на хората с увреждания да участват в доброволчески дейности.
– Да си сътрудничи с организации и обществени групи за създаване или подобряване на възможностите за доброволчество за хора с увреждания.
– Да ​​повиши осведомеността относно значението на приобщаването в доброволчеството и да се застъпи за политики и практики, които подкрепят равния достъп за хората с увреждания.

Categories: VERA 2024