През м. февруари т.г. Асоциация “Голям брат, Голяма сестра – България” стартира проекта “Зад усмивките”, финансиран от програма “Европейски корпус за солидарност”, Проекти за солидарност.

Инициативата предвижда провеждане на 10 уъркшопа за подобряване на психичното здраве на младите хора в Пловдив. Най-напред, група от близо 20 доброволци-младежи, бяха обучени от специалист. На 23.03.2023 г. в Пловдив, доброволците се срещанаха с психолога Емилия Крушков, която ги въведе в основни понятия, свързани с психичното здраве и стреса. На участниците бяха дадени и насоки за практическото провеждане на работилниците: как да фасилитират, какви неформални методи да използват, как да получават обратна връзка и т.н. В края на обучението те имаха практическа задача да подготвят планове за провеждане на работилници на различни теми.

Обучение, 23.03.2024 г.

На 11.04.2024 г. в Сим Центъра на Фармацевтичния факултет на Медицински университет – Пловдив се проведе първата работилница “Стресът – приятел или враг?” с участието на 18 младежа. Доброволците бяха подготвили информация за това какво представлява стреса, митове и реалности, що се отнася до възприятието му. Те провориката дискусия с участниците за “полезния” и “вредния” стрес и накрая представиха стратегии за спряване с него. Месец април е Световен месец за борба със стреса.

Уъркшоп “Стресът – приятел или враг?”, 11.04.2024 г.

На 09.05.2024 г. се проведе втората работилница под надслов “Социалните мрежи и психичното здраве” с 11 участника. Доброволците-фасилитатори проучиха повече навиците на участниците ще се отнася до потреблението на социални мрежи, след което стартираха дискусия за позитивните и негативните им страни. Негативните ефекти от свръхупотребата им върху психиката бяха допълнително разгледани и доброволците предоставиха допълнителна информация. Накрая бяха обсъдени отново стратегии за намаляване на свръхупотребата им и за минимизиране на негативното влияние. На младежите беше дадено предизвикателство да започнат да прилагат една от тези стратегии в ежедневието си.

Тук можеш да чуеш интервю по БНР за проведената работилница.

Уъркшоп “Социалните мрежи и психичното здраве”, 09.05.2024 г.

Следващият уъркшоп от поредицата ще се проведе на 08.06.2024 . от 11:00 часа в Младежки център – Пловдив на тема “Емоционална интелигентност и взаимоотношения”. Можете да намерите повече информация в събитието във Фейсбук или в заявката за участие.

Ако желаете да получавате информация за предстоящите работилници до края на годината, можете да се абонирате, като ни изпратите имейл на projects@bbbsbg.org с текст “Искам да се абонирам за работилниците за психично здраве”.

Сподели за абонамента!

Събитието е част от проект “Зад усмивките”, които се изпълнява от Асоциация “Голям брат, Голяма сестра – България” в партньорство с Асоциация на студентите по Фармация в България и с финансовата подкрепа на програма “Европейски корпус за солидарност” на Европейската комисия. Публикацията отразява единствено гледната точка на Асоциацията. Европейската комисия не носи отговорност за нейното съдържание.
Categories: Новини