На 10 и 11 септември 2024 г. в Брюксел са проведоха няколко събития, организирани от Европейския доброволчески център (CEV), в които взе участие Изпълнителният директор на Асоциация “Голям брат, Голяма сестра – България” Лена Карналова. Визитата включваше участие в срещата на Управителния съвет, по време на която бяха обсъдени текущи въпроси, свързани със стратегическото управление на организацията, бяха представени функциите на членовете на Секретариата и се конкретизираха ангажиментите по предстоящия есенен конгрес на CEV през ноември 2024 г.

След края на срещата, членовете на борда взеха участие в конференцията Unlocking the potential of Volunteering and Solidarity in Europe”, по време на която новоизбрани членове на Европейския парламент представиха своите виждания относно подкрепата на доброволчеството, в т.ч. и посоките за развитие и надграждане на Европейския корпус за солидарност. Своите разбирания по тема споделиха и представители на Европейския младежки форум, на мрежата SALTO и на Националните агенции на “Еразъм+” от Франция и Германия. Всички се обединиха около очакванията за разширяване на обсега на програмата и увеличаване на нейното финансиране поне трикратно през следващия програмен период.

Същата вечер в Официалното представителство на Трентино в Брюксел се проведе церемония по представяне на кандидатите за Европейска столица на доброволчеството 2026 г. Трите общини, които се изправят една срещу друга в надпреварата са Баллина от Ирландия, Мая от Португалия и Ржешов от Полша. Градовете бяха промотирани чрез видео материали и презентации от своите делегации, включващи кметове, представители на общинските администрации и доброволчески организации от съответния регион. Резултатите от конкурса ще станат известни в края на месец ноември 2024г. Участниците в събитието бяха поздравени от представители на Тренто (Италия) – Европейска столица на доброволчеството през тази година и на Мекелен (Белгия), които ще наследят титлата през 2025 г.

На 11 септември се проведе обучение, фокусирано върху джендър баланса в управлението на доброволчески организации. Бяха представени материали и образователни ресурси по темата, разработени от CEV и беше проведена дискусия относно възможностите за тяхното използване в местни и национални доброволчески организации в Европа.

Categories: Новини