Автор: Димитър Фердинандов, Клуб “Активни и креативни” , ЕГ “Пловдив”

От 08.04.2017 г. до 15.04.2017 г. се проведе младежки обмен “Be Happy, Be Healthy” в град Луисбург, окръг Мейо, Ирландия между български и ирландски младежи. От българска страна в събитието участваха седем ученици от ЕГ „Пловдив“ и един ученик от ЕГ „Иван Вазов“,  членове на клуб „Креативен и активен“ към ЕГ „Пловдив”. Обменът се финансира по Ключова Дейност 1 на Програма Еразъм + с бенефициент ирландската младежка организация „Foróige“ и партньор Асоциация „Голям Брат, Голяма Сестра – България“.

Обменът имаше богата програма. Тя включваше уъркшопове, игри, творчески дейности, дискусионни кръгове, семинари, тематични срещи, посветени на здравословния начин на живот, както и много практически дейности, кореспондиращи също с основната тема – йога, екскурзии, разходки по плажа и игри, посещение на остров Clare, изкачване на свещения за ирландците връх  Croagh Patrick.

Всеки аспект от човешкото здраве – физическо, душевно, социално и психично здраве – бе разгледан обстойно в  уъркшоповете. Участниците имаха възможност да изразят своето мнение по определени въпроси и да се запознаят със становището на останалите. Сесиите бяха разделени на части – какво пречи на нашето здраве, какво е добро за нашето здраве и най-важното – как да подобрим нашето здраве.

Уъркшоповете се провеждаха основно в къща в посредствена близост до град Луисбург, любезно предоставена от домакините от местната приемаща организация „Foróige“ за ползване за целите на обмена. В нея бяха настанени осемте български ученици и осем ирландски младежа от столицата Дъблин. Уъркшопът за социалното здраве бе проведен  съвместно с местния младежки клуб на Foróige в град Уестпорт. С помощта на различни интерактивни дейности участниците задълбочиха своите познания и обмениха ценен опит.

Осъществен бе преход до остров Clare, който бе своеобразна тренировка за предстоящото изкачване на връх Croagh Patrick. И двете предизвикателства бяха изпитание на волята и издръжливостта – независимо от условията, да се справиш и да победиш себе си. Всичко това бе и обобщение на наученото по време на уъркшоповете. Неповторими гледки и прекрасни преживявания ще останат задълго в спомените на участниците.

Проведена бе и „Междукултурна вечер“, на която бяха представени презентации за България и Ирландия. Българска народна музика огласи къщата и събра на традиционно хоро българи и ирландци. Национални ястия и напитки, характерни вкусове и аромати привлякоха всички към отрупаната маса и направиха възможен и приятен един междукултурен диалог между приятели. А приятелствата, които се създадоха между българи и ирландци, бяха искрени и чисти.

Неусетно измина времето за престой в Луисбург и на петия ден от посещението в Ирландия участниците се отправиха към Дъблин. В столицата активностите по проекта продължиха с работилници за душевно здраве, както и с тематични срещи и разговори в Младежкия център на Foróige  в дъблинския квартал Тала – Big Picture.

В предпоследния ден българските младежи се запознаха със забележителностите на Дъблин под формата на интерактивна игра, в която всеки отбор трябваше да си направи селфи с предварително определена емблематична сграда! Денят приключи с прощална вечеря, много сълзи, но… и с топли прегръдки, незабравими спомени и едно не „Довиждане“, а „ДОСКОРО!“.

Видео към обмена “Be Happy, Be Healthy”

 

Categories: Блог