Между 19 и 23-ти юни 2017 г. в гр. Вроцлав, Полша  се състоя третата среща по проект „People to People”. Той се финансира от Ключова дейност 2 на Програма „Еразъм+” с бенефициент чешката организация „RADKA” и партньори Асоциация  „Голям брат, Голяма сестра – България” и полската организация „Tratwa”.

Целта на проекта е да създаде поле за обмяна на добри практики в областта на доброволчеството. По време на визитата, домакините от Tratwa представиха своите партньори и инфраструктура. Фокусът на срещата бе управлението на EVS доброволци предвид факта, че Тratwa разполага с доста опит в тази сфера. Всяка от партниращите организации  – Асоциация „ГБГС” и “RADKA” беше представена от по 4 души.

През първия ден партньорите посетиха  депо Czasoprestrzen и бяха запознарти с всичките условия, с които разполага. В него Tratwa организират редица фестивали и събития. Бе показана презентация за работата на организацията, която се осъществява с помощта на EVS доброволците, които домакинства.

На следващия ден се състоя посещение при партньорите на Tratwa – Lokietka 5. Организацията се намира в до скоро неглижирания квартал Nadodzre , който започва бързо да се развива по време на инициативата Вроцлав – Европейска столица на културата 2016.. Партньорите бяха запознати с проектите на Lokietka 5, които целят да развият квартала и да подобрят средата и условията за живеене. По-късно се състоя обиколка на квартала с помощта на мобилно приложение за аудиотурове. Целта й беше да покаже напредъка не само на проектите на Lokietka 5, но да даде цялостна картина на развитието на района. Денят продължи с посещение на депото Legnicka, също действащо под опеката на Tratwa. Партньорите разгледаха мястото, което включва закрити пързалки за скейтборд, инкубатор за НПО-та и др. По-късно всички се присъединиха към един от уъркшопите, които се състоят там – готварски занимания за възрастни хора, и имаха възможността да се срещнат, макар и неофициално, с част от EVS доброволците в Tratwa.

Работната сесия на следващия ден се проведе в офиса на Tratwa. Тя беше фокусирана върху EVS доброволците и целия процес на изпълнение и управление на подобни проекти. След като домакинстващата организация сподели всички аспекти от работата си с EVS доброволци и емоционалните стадии, през които минавате те, партньорите представиха своите EVS проекти, които предстои да изпълнят и споделиха своите притеснения, тъй като и двете организации ще приемат доброволци от Европейската доброволческа служба за първи път.  През останала част от деня, парнтьорите разполагаха със свободно време да разгледат града с помощта на местен гид. Те обиколиха Ostrow Tumski и неговата исторческа част.

Следващият ден бе отново концентриран върху EVS доброволците. След като партньорите бяха запознати с гледна точка на органзацията, сега бе ред да чуят и тази на доброволците. Те се срещнаха с всички EVS доброволци, които Tratwa домакинства към момента. По този начин RADKA и Асоциация „Голям брат, Голяма сестра – България” придобиха по-комплексна представа за процеса на работата с доброволци и проблемите, които могат да се появят.

Срещата във Вроцлав завърши с оценка и планиране на следващата визита, която трябва да се случи през началото на м. януари 2018 г. в Пловдив, България.

Categories: Новини

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *