Автор: Юлиана Стаева

Можем ли да помогнем за изграждането на един по-добър свят за една събота? Изненадващо отговорът е „да“ . Кой да знае. А как стана това? Нека започна от начало…

Казвам се Юлиана Стаева и съм от гр. Пловдив. Преди година и половина имах удоволствието да се запозная с доброволческата дейност чрез Aсоциация „Голям брат Голяма сестра – България“ и с течение на времето прекарано там научих много за работата им. На 12-ти август беше първото ми активно участие като доброволец за тях, а именно помогнах за организацията на градска игра „Глобално отговорни“. Сега е моментът да кажа, че 12-ти август се оказа Световен ден на младежта и като част от Асоциацията, беше много подходящо да се включа в някое светско събитие. Играта представляваше образователно (даже много) състезание. Всеки доброволец имаше за задача да създаде игра, свързана с една от 17-те Цели за устойчиво развитие на ООН, като с тази игра запознава себе си и участниците с въпросната цел. Признавам, че ми беше изключително интересно да се запозная с всички, не само с поставените ми световни инициативи, и от това, което научих, мога спокойно да твърдя, че има огромна полза от това да сме осъзнати с действията си спрямо света. Всичко което правим, вярвате или не, е от значение. Таа… разсеях се, обратно към играта… Заниманията, които аз и другите доброволци създадохме, бяха разделени на 6 пункта из центъра на града, и единственото, което ни трябваше, бяха участници, които впрочем много се забавляваха. Играта се осъществи с помощта на  JCI Plovdiv, също „Пловдив 2019“, а и самата община „Марица“, откъдето започна всичко.

Освен че беше много успешно за всички, които се включиха в събитието, нашата малка инициатива ще достигне до едно от  най-отдалечените места на Европа – Дания – където се надяваме да оставим чудесно впечатление с работата си. Питате се защо точно там? Асоциация „Голям брат Голяма сестра – България” е партньор в датски проект, който насърчава образованието за глобална отговорност и цели да запознае възможно най-много хора със 17-те Цели. Затова в момента превеждаме играта, за да може да я споделим с младежите там (а и не само там!) Дано и за тях тя да е толкова занимателна и интересна, колкото беше за нас.

Categories: Блог