Автор: Надина Чолaкава

Надина Чолакова и Атанас Чолаков представиха Асоциация “Голям брат, Голяма сестра – България” по време на семината “Game ON'”, проведен от 3-ти до 12-ти ноември 2019 г. в Слетестранд, Дания. Семинарът е финансиран по Ключова дейност 1 на Програма “Еразъм+”.

От 3-ти до 12-ти ноември в близост до малкия град Олборг в Дания се проведе семинар на тема, която до сега не е разработвана – “Как да улесним ученето чрез видео игрите”. Темата засяга учители и младежки работници, които работят в сферата на неформалното обучение.

Екипът от Дания беше успешно събрал на една място младежки работници и геймъри, които да обменят опит. Най-важната задача на геймърите беше да ни въведат в света на игрите и да ни покажат колко забавни и интересни могат да бъдат те. От друга страна младежките работници трябваше да представят и обсъдят вредите и ползите от видео игрите. Бяхме разделени на 7 отбора, в които имаше и геймъри и младежки работници, които нямат опит с видео игрите. Едва, когато започна семинара, стана ясна и крайната цел – да напишем наръчник за имплементиране на видео игрите в неформално обучение. Всеки един от седемте отбора трябваше да напише по една глава от наръчника и да предложи поне по един уъркшоп за приложение на своите идеи. Седемте теми и глави от книгата бяха:

  1. Introduction, Ethics, Age appropriate games and Fun learning environment (Background)
  2. Stress and anger management
  3. Learning foreign languages
  4. What to be careful about
  5. Problem management
  6. Interculturality
  7. Community and Empathy

Всяка една от темите беше обсъдена през различните дни в различен контекст. Всяка тема беше разглеждана през преспективата на социалните компетенции, креативността, здравословния начин на живот, стратегическото мислене, предприемачеството, лидерството и работата в екип. Така всяка група, всеки ден трябваше да допълва и редактира своята чат от книгата, за да бъде разгледана всяка тема през възможно най-много аспекти. Това беше “тежката” работа, която беше изключително интересна и сплотяваща. А покрай нея имаше и много енерджайзъри, игри, беседи и дискусии. Организирана беше и филмова вечер отново свързана с темата на семинара. Едно от най-важните за мен неща бяха нашите обучители. Те бяха повече от страхотни и успяха да ни провокират да работим като екип и да успеем да разработим всяка една тема в различни посоки. Начинът на работа, общуване и постигане на зададените цели ми направи силно впечатление, както и подходът им, който за мен беше определящ по отношение на крайния резултат.

Едно от най-интересните неща беше посещението на библиотеката в близкия град Олборг, където има специално пространство за геймъри. Всяко едно дете може да отиде и да играе на компютрите или на плейстейшъна, напълно безплатно. Непосредствено след това посетихме и най-голямото Интернет кафе в града, където момчетата, които работят там ни посрещнаха и ни отделиха повече от час, за да ни разкажат за клуба, за хората, които се занимават с e-sports и за работата им , като цяло.

Имаше и две изненади от организаторите за нас. Едната беше „Коледна вечер по датски“, с греяно вино и коледни сладкиши. Втората беше празничната вечеря по случай празника на Свети Мартин, който за тях е изключително важен и се празнува със семейството.

Имаше разходки и уъркшопи, които бяха самоинициирани от участниците. За тях получихме и пълна подкрепа от страна на организаторите. Това бяха геймърските вечери и походът до бункер от Втората световна война.

Десет дни по-късно, резултатът беше на лице. Успяхме. Направихме го. Наръчник, цяла книга, написана от нас – “Наръчник и добри практики за употребата на видео игрите в не формалното обучение”.*

След това преживяване, аз бих кръстила наръчника “Как да създадем незабравими спомени и приятели за 10 дни”.

*Наръчникът можете да намерите тук.

Categories: Блог