Автор: Юлия Петкова

Юлия е координатор проекти в Асоциация “Голям брат, Голяма сестра – България” с над 3 години опит в множество проекти по програма “Еразъм+”.

Живеем в свят с толкова много информация – тя ни обгръща, понася ни нанякъде, понякога ни обърква, понякога ни дава точния отговор, а понякога искаме да се пазим от нея. Е, както и да подхождате към информацията, сигурна съм, че няма как в полезрението ви или някъде в близост до слуховата ви система, да не е попадала една думичка.

“Еразъм”.

Дори никога да не сте взимали участие в програмата, ако решим сега с вас да поиграем на асоциации, и някой ви подшушне “Еразъм”, в главата ви почти сигурно ще започнат да изскачат мисли като “онази европейска програма”, “нещо за младежи”, “а, чувал съм, че така може да идеш в чужбина!”.

Ако пък сте били участник дори само в една дейност от многобройната палитра от възможности на “Еразъм+”, то вие сте напълно наясно какво представлява. Дори да не сте, ако се интересувате и искате да изпитате това приключение, то най-вероятно пред очите ви са минали десетки статии из виртуалното пространство, в които надълго и нашироко се обяснява как чрез Еразъм имаш възможност да пътуваш из цяла Европа, да срещнеш много нови хора, различни, свободомислещи, вдъхновяващи, да създадеш приятелства, за които дори не си мечтал, че това е приключение, което има силата да преобърне живота ти, да промени мирогледа ти, да откриеш себе си, призванието си, да научиш толкова много…

Като човек, който е имал невероятния късмет да бъде част от толкова мобилности по програмата, че вече не знае каква точно им е бройката, мога само да кажа, че това е повече от вярно.

Но днес няма да си говорим нито за ползите от програмата, нито за това КАКВО е Еразъм, а КОЙ е той.

Изненада!

Статуята на Еразъм Ротердамски, Ротердам, Нидерландия

Преди няколко години, в една студена февруарска зима, бях на гости на братовчедка ми в Ротердам, Нидерландия. За краткия си, четиридневен престой, имах амбицията да обиколя два града, да взимам с пълни шепи, да гледам, да усещам, да съпреживявам всичко, защото това беше първото ми посещение в Нидерландия. Тамошният вятър е нещо, което трудно би могло да се сравни с което и да е явление от нашите географски ширини, та с братовчедка ми трябваше да съобразяваме всяка една част от плана с времето навън. Развеждайки ме първоначално из най-популярните места на този неочаквано за мен модерен град, където небостъргачите се надпреварват един с друг кой е по-висок, нов и заслепяващ, братовчедка ми изведнъж възкликна “Да не забравя да те заведа да видиш статуята на Еразъм!”

Към онзи момент вече година и нещо работех с програма “Еразъм+” и искрено се развълнувах като чух името. В следващия момент се вътрешно се стъписах, защото макар и знаейки, че програмата носи името на философа от Ротердам, рядко се сещах за този факт и нямах идея защо създателите й са се спрели точно на него.

Споменатият вече известен нидерландски вятър, спомогнат от високата влажност, дължащата се на близостта на морето, ни накараха да отидем да се снимаме много набързо със статуята /дори мисля, че прескочих забранено заграждение, за да направя тези снимки/ и скорострелно след това да поемем към някое уютно и топло място, където да съберем сили за останалата част от обиколката.

Така моята среща  с Еразъм, човека, или по-скоро това, което известен нидерландски скулптор създава като най-старата статуя в страната, беше кратка и прибързана. Зарекох се, че когато се върна в България, ще се запозная повече с неговото житие и битие и възможните причини, поради които настоящата програма на Европейския съюз за образование, обучение, младеж и спорт, носи името му.

Разбира се, в динамиката на нещата след завръщането си, тази моя идея бързо отиде някъде назад в съзнанието ми и така прекарах още може би две години без да си отговоря на всички въпроси, които бяха възникнали в главата ми. Докато до преди няколко седмици /когато все още можеше да излизаме/, не минах покрай антикварна книжарница в един от подлезите в Пловдив и не видях старо, олющено издание на “Възхвала на глупостта” на Еразъм Ротердамски да се продава за цена, за която човек би изпитал срам да плати.

Та… след като появата на най-известния му труд случайно пред очите ми и използвайки предимството на това да разполагам с почти неограничено свободно време, открих, че Еразъм се оказва перфектният човек, който да бъде избран за кръстник на обменната програма.

Еразъм Ротердамски

Изписван на латински като Desiderius Erasmus и известен като мислител, философ, хуманист, теолог и филолог, той е роден през 1466 година в Ротердам,  в границите на тогавашната Бургундска Нидерландия, част от Свещената римска империя. Еразъм е истински еквивалент на съвременния травъл ентусиаст. Космополит до такава степен, че макар и познат като Ротердамски, той отказва да бъде определян по националност. За свой роден език смята латинския – тогавашния език на цяла Европа. Като млад постъпва в манастир и става монах, а  по-късно е ръкоположен за свещеник. Но противно на очакванията, той не се отдава на затворения и скучен монашески живот, а напротив – чрез пътуване търси начини да се обогати, да разшири възгледите си и да напредва. Учи теология в Париж, оттам често пътува до Англия, посещава Италия, живее в днешна Белгия, Германия, а последните години от живота си прекарва в Базел, Швейцария.

Освен че се квалифицира като върл пътешественик, това не е единствената му черта, която го отличава от тогавашните хуманисти, философи и монаси. Еразъм е свободомислещ, той има свой прочит на нещата и никога не успява да се идентифицира с която и да е философска школа. Разширява границите на философията и остава чужд на характерните за онази епоха крайности на протестантската Реформация и католическия фанатизъм. Стефан Цвайг го определя като „най-нефанатичният от всички хора”. Еразъм винаги търси, задава си въпроси и за него се казва, че е човекът, който винаги вижда двете страни на нещата. Много от трудовете му са сатирични, полемични, но един от най-големите му приноси е основата за критическото разбиране на библейските текстове, на която се гради цялото съвременно библейско богословие. Той е и преводач от и на немски, латински, старогръцки. Приетото днес произношение на старогръцкия език носи неговото име – Еразмово произношение. Преподава в Кеймбридж.

Еразъм се смята се за родоначалник и идеен вдъхновител на християнския хуманизъм и пацифизъм. За него основният недостатък на света е нетърпимостта към чуждите схващания и смята, че всеки човешки конфликт може и трябва да бъде разрешен по мирен начин.

Това е само малка част от неговия образ, начин на живот и наследство. Но достатъчно, за да ни убеди в случая в релеватността на неговата натура… която пък релевантност набързо да ни отведе близо 500 години по-късно в Италия при Мама Еразъм.

Не, не, това не е майката на Еразъм Ротердамски, която магически се е родила пет века след него, а основоположничката на едноименната програма.

Логото на програма “Еразъм”, предоставяща възможност за обмен на студенти.

София Коради, известна като “Мама Еразъм”, е италиански професор по педагогика, която от края на 60-те години на 20-те век се бори със зъби и нокти да убеди ректори на университети в Европейския съюз, че между тях трябва да бъде създадена обменна програма на студенти. Сама тя като млада е стипендиант на Фулбрайт и след като усеща ползите за себе си от американската програма, до която могат да се докоснат малцина, започва да мечтае за европейски еквивалент, който да е достъпен за всеки. Определено успява, защото през м. юни 1987 г. Европейската комисия официално създава програма “Еразъм”, чрез която започва да насърчава обмен на студенти от различни университети в Европа. От 2014-та година програма “Еразъм+” обединява в себе си всички образователни, обучителни, младежки и спортни програми на Съюза, вкл. програмата за обмен на студенти и насърчава ученето през целия живот.

Логото на програма “Еразъм+”, инкорпорираща програми за образование, обучение, младеж и спорт, вкл. обмена на студенти по програма “Еразъм”.

Бекронимът на ERASMUS на английски език е EuRopean community Action Scheme for the Mobility of University Students /Схема за действие на европейската общност за мобилност на университетски студенти/.

Макар че обещах, че тази статия няма да е за личните преживявания на участници по програма  “Еразъм+”, ако все пак ви се е възпламенило любопитството, тук, тук, тук, тук, тук и тук можете да намерите няколко такива.

Categories: Блог