Между 4-ти и 8-ми март 2019 г. в Кадан и Пилзен, Чехия се проведе поредната работна среща по проект “People to People”, финансиран по Ключова дейност 2 на Програма “Еразъм+” и изпълняван от чешката организация “RADKA” с партньорството на Асоциация “Голям брат Голяма сестра – България” и полската организация “TRATWA”. Дългосрочният проект цели да създаде пространство за обмяна на опит в доброволчеството.

По време на срещата партньорите посетиха доброволчески център TOTEM в гр. Пилзен, който работи в голямата си част с доброволци на възраст над 50 години. Центърът не само осигурява пълноценно свободно време на по-възрастните хора в ролята им на доброволци, но включва и представителите на тази възрастова група като бенефициенти на своите услуги.

Представителите на партньорските организации се запознаха с метода за планиране и изпълнение “Dragon dreaming”, като с помощта на домакините от RADKA проведоха уъркош, в който идентифицираха най-важните стъпки към въвличане на населението на възраст над 50 г. в доброволчески дейности.

Също така по време на визитата доброволците на TRATWA демонстрираха своята програма “Jazda z Pomysłami” в няколко училища в Кадан, чрез която включват деца от най-ранна детска възраст в креативни занимания.

Партньорите се запознаха и с проект за реконструкция и преобразяване на нефункционираща пречиствателна станция в гр. Карлови Вари в общностен център с широк спектър от дейности.

Участниците от България имаха възможността да представят страната си по време на т.нар. езиково кафене пред местната общност.

Следващите срещи по проект “People to People” предстоят да бъдат проведени през м. май и м. юни 2019 г.

Categories: Новини