От 23 до 26 януари 2024 г. във Вашингтон (САЩ) се проведе ежегодната среща на високо равнище, организирана от MENTOR – транснационален ресурсен център, работещ за повишаване на качеството в младежкото менторство в Америка и Канада, функциониращ от повече от 30 години. 

Всяка година събитието се организира през януари – Националния месец на менторството в САЩ и дава възможност за срещи и обмяна на знания и опит между практици, изследователи, младежки лидери, филантропи, представители на бизнеса и правителството, имащи интерес в областта на младежкото менторство. Тази година в срещата се включиха над 1200 участника от САЩ, Канада, Азия и Европа. 

Изпълнителният директор на Асоциация „Голям брат Голяма сестра – България“ – Лена Карналова, взе участие в събитието по покана на Mentoring Europe. Заедно със своите колеги от Комитета по застъпничество от Нидерландия, Ирландия и Испания, тя организира практическа сесия на тема „Младежкото овластяване чрез менторство в европейския контекст“.

В уъркшопа се присъединиха около 35 участника от САЩ, желаещи да чуят новостите по отношение на законодателство, политически интереси, текущи тенденции и проблеми, стоящи пред менторските организации в Европа. Г-жа Карналова сподели дългогодишния опит на Асоциация „Голям брат Голяма сестра – България“ в предоставяне на индивидуални менторски услуги на деца в институции, фокусирайки се върху потенциална на менторите, които са изключително в младежка възраст. Участниците останаха изненадани от постиженията на менторската програма в България и споделиха, че за тях е изключително интересно как организацията съществува вече 18 години без подкрепа от държавата и корпоративно финансиране.

При споделяне на финалните впечатления от публиката, една координаторка на менторска програма за чернокожи момичета от Оклахома сподели: „Дадох си сметка, че тук (в САЩ) не трябва да бъдем толкова взискателни и недоволни, а по-скоро благодарни. Имаме закони, държавно финансиране, подкрепа от корпорациите и най-вече традиции… нещо, което очевидно в страни като България трябва да се гради от 0“.

Categories: Новини