В периода 4-7 март 2024г., в Брюксел се проведе първата по рода си Седмица на гражданското общество – Civil Society Week 2024.

Събитието се организира от Европейския икономически и социален комитет и Комитетa на регионите, съвместно с повече от 20 европейски граждански организации.

Мероприятието събра над 500 участника от всички възрасти и произход, включително младежи, журналисти и представители на институции на ЕС, за оживен дебат по теми, които имат значение за нашето ежедневие и бъдещето на Европа. Дискутираха се заплахите за демокрацията и предизвикателствата пред защитата на демократичните ценности. В срещите се акцентира и върху необходимостта гражданските организации да мобилизират своите ресурси в насърчаване на гражданите да гласуват и да подпомагат развитието на потенциала на младото поколение в Европа.

Изпълнителният директор на Асоциация “Голям брат Голяма сестра – България” Лeна Карналова взе участие в събитието в качеството си на член на борда на CEV – Center of European Volunteering, който също беше един от основните организатори. Тя се включи в дебат по темата “ Smart public policymaking in the EU”, както и в няколко дискусионни групи, свързани с предизвикателствата пред доброволчеството в настоящия европейски контекст.

Част от програмата включваше и церемония по награждаване на победителите в 14-тите награди за гражданско общество, които тази година бяха насочени към проекти в областта на психичното здраве. Първа награда взе ирландската организация Third Age Foundation за своята инициатива Age Well.

В заключителния панел на събитието взеха участие заместник председателя на ЕП Педру Силва Перейра и Оливер Рьопке – президент на Европейския икономически и социален комитет, които отговаряха на въпросите и препоръките, отправени по време на дискусиите в различни групи по време на седмицата.

Всички предложения и препоръки на организациите на гражданското общество, работодателите, синдикатите, младежите и другите групи ще бъдат включени в резолюции на Европейския икономически и социален комитет през новия мандат.

Categories: Новини