От повече от 20 години месец януари традиционно е Национален месец на менторството в САЩ. Основните цели на инициативата са следните:

  • Повишаване на обществената осведоменост относно менторството,
  • Оказване на признание на важността от менторски взоимоотношения и на доборволците, които се включват в менторски програми,
  • Набиране на средства за качествени менторски програми.

От самото стартиране на инициативата, Националният месец на менторството се радва на силна двупартийна подкрепа от президента, членовете на Конгреса, губернаторите, кметовете и други политически лица.

Едно от най-големите събития през този месец  е националната менторска срещата на високо равнище, която тази година се състия от 23 до 26 януари във Вашингтон. Част от програмата на срещата бе и т.нар. Capitol Hill Day, която се проведе на 23 януари и се организира от MENTOR с участието на около 500 души. Традиционно този ден се използва за срещи между младежки менторски организации, ментори-доброволци, спонсори, изследователи и държавни служители, които са видели от първа ръка положителното въздействие, което един ментор може да има в живота на един млад човек и представителите на институциите (Сената и Конгреса на САЩ). Практиците от менторската сфера споделят своите постижения и предизвикателства и лобират за повече признание и финансиране за менторските програми.

Тази година в Capitol Hill Day се включи Изпълнителния Директор на Асоциация „Голям брат Голяма сестра – България” Лена Карналова. Тя беше поканена в събитието като член на Комитета по застъпничество на Mentoring Europe и получи възможност да наблюдава „ на терен” американския модел за застъпничество и лобиране в Сената във Вашингтон. Г-жа Карналова се присъедини към делегацията на Big Brothers Big Sisters of East Tennessee, която в рамките на деня имаше насрочени срещи с трима сенатори от щата Тенеси. Исканията на менторските практици бяха свързани с повишаване на щатския бюджет за финансиране на извънкласни програми, превентиращи противообществените прояви сред малолетни и за увеличение на заплатите в сектора на младежката работа. В САЩ предстоят избори и сенаторите се въздържаха от конкретни ангажименти и обещания, но от проведените диалози бе видно, че „менторството” има категорично място в сфери като образование, младежки политики и заетост и че „Голям брат Голяма сестра” е призната и уважавана програма с доказани ефекти върху живота на младите хора.

Конкретните искания, отправени от страна на младежките менторски организации към политиците в Сената по време на Capitol Hill Day може да видите тук.

Categories: Новини