В петък, 14-ти октомври 2022 г., Асоциация “Голям брат, Голяма сестра – България” проведе второ национално обучение с младежи-доброволци, част от проекта ‘”YEVE” (Young Europeans Volunteering for Europe”.*

Обучението протече на два етапа – най-напред младежите имаха възможност да се запознаят с г-н Теодор Стойчев – Ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България и да дискутират отражението на европейските политики и решенията на Европейския парламент върху младите хора в България. Участниците, заедно с г-н Стойчев, поставиха акцент върху борбата с дезинформация, ниската избирателна активност сред младите хора, енергийните политики на Съюза, кризата на ценности и др. Г-н Стойчев също сподели за работата на Бюрото на ЕП в България, основните му функции и взаимодействие с младите хора.

Във втория етап на обучението, на база дискусията с Г-н Стойчев, шестимата младежи бяха разделени по двойки с цел да идентифицират своя приоритетна тема, върху която да изготвят свое двуминутно изказване. Изказванията ще бъдат представени пред всички участници в проекта от 7 страни по време на предстоящото на 19-ти октомври международно онлайн обучение.

*Проектът се изпълява от Европейски доброволчески център (CEV) в партньорство с Асоциацията и още 6 организации от цяла Европа. YEVE се осъщестява с финансовата подкрепа на Европейския парламент и  има за цел да насърчи и улесни активно ангажиране на #европейски млади граждани на възраст 18-30 г. с изграждането на жизнена#европейска #демокрация, като повиши осведомеността сред #младите хора за това как работи Европейският съюз и за демократичната роля на Европейския парламент, както и да ги овласти да станат активни граждани и да играят активна роля в демократичния живот, включително чрез участие в европейските избори. 

Categories: Новини