Асоциация “Голям брат, Голяма сестра – България” стартира пилотна фаза на културна менторска програма, в която доброволци-ментори ще подпомагат деца в неравностойно положение от град Пловдив да подобрят социалните си умения и да повишат знанията си и интересите си към различни изкуства.

Програмата е част от международния проект “Match with Arts and Culture”*, в чиито рамки се разработва общоприложима европейска методология за създаване и реализиране на културна менторска програма, която ще бъде тествана паралелно в страните-партьори: България, Испания, Нидерландия и Италия.

Като част от подготовителния етап на програмата, Асоциацията проведе тренинг за НПО и културни институции, които бяха обучени как да създадат културна менторска програма, която отговаря на нуждите им.

Бяха проведени и две обучения за културни ментори, които да бъдат напаснати в групи с деца и тийнейджъри в неравностойно положение.

До края на месец октомври 2023 г., менторските групи ще се включат в следните мероприятия:

– посещения на музеи, галерии и други културни институции;

– посещения на концерти, постановки, кино и др.;

– творчески работилници;

– събития с насоки за виртуални посещение на културни мероприятия и институции.

***

Проектът „Match with Arts аnd Culture” се реализира от Асоциация “Голям брат, Голяма сестра – България” с финансовата подкрепа на програма „Еразъм +” на Европейската комисия. Публикацията отразява единствено гледната точка на Асоциация “Голям брат, Голяма сестра – България” и нейните партньори. Европейската комисия не носи отговорност за нейното съдържание.

 

Categories: Новини