На 05.06.2023 г. в Дом на културата “Борис Христов”, гр. Пловдив, Асоциация “Голям брат, Голяма сестра – България” представи резултатите от дългосрочния проект “Mentor Your Future”*, в чиито рамки бе създадена общоевропейска методология за реализиране на менторски програми във висшите учебни заведения.

Сред гостите на събитието имаше представители на няколко университета от Пловдив и София – ПУ “Паисий Хилендарски”, УХТ, ВУАРР и ВА “Г.С. Раковски”, както и студенти, доброволци, представители на граждански организации.
Методологиите, разработени в рамките на тригодишния проект, включват Наръчник за менторство в университети, Методология за обучение на студенти-ментори и Насоки за провеждане на мотивационни дни за ментроството. Съвсем скоро те ще бъдат налични и на бъгларски език на уебсайта на проекта: 👩‍💻 www.mentoryourfuture.eu

Аудиторията се запозна с целите и съдържанието на документите, създадени в рамките на проекта, но имаше възможност и да чуе примери от практиките в Европа, благодарение на представител на френската менторска организация AFEV, която работи с над 20 000 ментора в страната.

В края на събитието участниците се включиха в дискусия за необходимостта и приложимостта на менторски програми във висшите учебни заведения в България, както и за политиките на социална отговорност на университетите.

*Проектът има за цел да насърчи менторството като практика във висшите учебни заведения. “Mentor Your Future” се изпълнява от нидерландския университет NHL Stenden в партньорство с Асоциацията, UNIC (Университета в Никозия), ACCEU – Германия, AFEV – Франция и Coordinadora Mentoria Social – Испания с финансовата подкрепа на Ключова дейност 2 на програма „Еразъм+“.

Categories: Новини