От 31-ви юли до 11-ти август 2023 г. в PLOVDIV STAGE PARK, Младежки хълм, Пловдив за четвърта поредна година се проведоха арт работилниците “Оффлайн ваканция” с деца и тийнеджъри от Пловдив и околността.

Те бяха организирани от доброволците на Асоциация “Голям брат, Голяма сестра – България”. Програмата на “Оффлайн ваканция 4” включваше общо 10 творчески ателиета, които се провеждаха всеки делничен ден от 10:00 до 13:00 часа в парковото пространство на Младежкия хълм на следните теми:

1. Актьорско майсторство
2. Творческо писане
3. Изработване на рециклирана хартия
4. Рисуване с пръсти
5. Танци
6. Ораторско майсторство
7. Макраме
8. Фотография
9. Йога за деца
10. Музика в ритми

Всеки уъркшоп се водеше от един или двама доброволци, които сами избраха темите и изградиха програмата спрямо собствените си интереси и таланти. По време на занятията децата имаха време да се опознаят чрез различни игри, да добият нови творчески умения, но и да с поговорят със своите връстници за употребата на смартфони, социални мрежи и влиянието на времето, прекарано онлайн. Децата и тийнейджърите трябваше да се откъснат от телефоните си за времето, в което творят – неупотребата на дигитални устройства бе част от условията за участие в поредицата.


През първата седмица децата и тийнейджърите развиха актьорски умения, научиха как сами могат да рециклират хартия, потопиха се в релаксиращия метод за груповото рисуване с пръсти, като пресъздадоха картини на велики художници и изградиха сами хореография на песен по техен избор. По време на втората седмица те научиха какви са правилата на дебата и как да отстояват своите твърдения, да плетат макраме, научиха повече за това как да правят по-добри снимки с традиционно фотографска техника, релаксираха с йога и подобриха усета си за ритъм.


Проектът “Оффлайн ваканция 4” се реализира с финансовата подкрепа на програма „ЕКС” на Европейската комисия. Публикацията отразява единствено гледната точка на партньорите в проекта. Европейската комисия не носи отговорност за нейното съдържание.

Categories: Новини