Като резултат от дългосрочния проект на Асоциация “Голям брат, Голяма сестра – България” Match with Arts and Culture*, бе създадена методология за осъществяване на програма за програма за културно менторство, която е налична вече на български език и включва:

  • Наръчник за осъщестяване на програма за културно менторство;
  • Насоки за обучение на ментори в програма за културно менторство.

Наръчникът и насоките са подходящи за:

  • културни институции и организации;
  • неправителствени организации;
  • компании и частен бизнес, търсещи начини да инкорпорират политики за социална отговорност;
  • публични институции и уреждения,

които имат интерес към развиване на менторски програми, използващи културата и изкуството като инструмент за социална адаптация.

Наръчникът дава информация за основните стъпки, които една начинаеща в менторството организация да придприеме, за да реализира подобна програма:

  1. Какво представлява менторството?
  2. Културното менторство като двустраннен процес
  3. Как да създадете менторска програма
  4. Как да подберете и ангажирате участниците
  5. Как да напаснете ментори и менторирани
  6. Как се управлява менторският процес
  7. Как се измерва успехът

Насоките за обучение на ментори са неразривна част от методологията за осъществяване на културна ментроска програма и включват теми като цели на менторството, роля и отговорност на ментора, характеристи на успешна менторска връзка, поставяне на граници в отношенията и т.н.

Документите могат да бъдат намерени тук:


* Проектът „Match with Arts аnd Culture” се реализира от Асоциация “Голям брат, Голяма сестра – България” с финансовата подкрепа на програма „Еразъм +” на Европейската комисия. Публикацията отразява единствено гледната точка на Асоциация “Голям брат, Голяма сестра – България” и нейните партньори. Европейската комисия не носи отговорност за нейното съдържание.

Categories: Новини